17 апр. 2017 г.

Митці з інвалідністю

3.02.2017 року зимонька-зима знов нагородила нашу столицю негодою і ожеледецею.  Та навіть ця обставина не завадила членам НКДГ „Творчі ініціативи” на чолі із її головою Оленою Анатоліївною Василенко відвідати унікальну виставку «Митці із інвалідністю» розгорнуту у приміщенні Укрінформу.
            Нашим гідом був один з організаторів заходу Олександр Анатолійович  Козловський, надзвичайно любязний та уважний. Він сам закоханий у мистецтво, але хоче аби про виставку розповідала наставниця митців, твори яких експонуються, відома художниця  Катерина Пятакова. Нажаль, сама вона не змогла  прибути  на зустріч із нами через травму, отриману саме того дня,  через ту саму ожеледицю, про яку ми згадувала на самому початку цієї розповіді.
Але для справжнього митця та вчителя молодих митців немає нічого важливішого,  ніж успіх його учнів.  Тож попри цю прикру обставину і фізичний дискомфорт пані Катерина сама розповідає нам про виставку. Просто пан Олександр телефонує їй із власного телефону і вмикає гучний зв’язок і ми слухаємо натхненну розповідь художниці.
             Експозиція складається із робіт виконаних учнями пані Катерини. Усі вони мають інвалідність тієї чи іншої нозології. Та попри це  не впадають у розпач, а, навпаки, активно   творять, виявляючи свої непересічні здібності.  Це і картини, виконані маслом на холсті, і роботи вишиті хрестиком, і  навіть вірші написані самими художниками. І про кожну роботу пані Катерина розповідає із надзвичайним теплом та увагою, відчувається, як вона любить своїх учнів. А якже інакше!
От, наприклад, „Сонечко на лижах” - зворушлива картина десятирічного хлопчика, який страждає від онкологічного захворювання. Пані Катерина знає, що твір виник у самий розпал літньої спеки, коли хлопчик ностальгуючи за зимонькою поставив яскраве, усміхнене світило на лижі. Скільки дитячого оптимізму  та гумору і вже далеко не дитячої майстерності у цій картині!
Або блискучі полотна  присвячені вічним Євангельским сюжетам!
І ніхто не пожалкував, що того дня не побоявся ожеледиці і негоди. Бо з таким зарядом тепла та оптимізму, який отримали  відвідувачі виставки, можна подолати  дуже непрості випробування. Що вже казати про зимову негоду.


Євген Познанський

Комментариев нет:

Отправить комментарий