17 апр. 2017 г.

Екскурсія до музею Митрополита Володимира

Спасо-Преображенський собор, що розташований в мікрорайоні «Теремки», – вважається найкрасивішим храмом сучасної архітектури в Києві. Собор був закладений на свято Покрови Пресвятої Богородиці 2005 року і освячений Предстоятелем Української Православної Церкви Блаженнішим Митрополитом Володимиром 13 жовтня 2010 року. До Покрови 2012 року, поруч з собором, відбудовано та освячено дзвіницю. Храм має найбільшу площу мозаїк серед київських релігійних споруд, а на соборній дзвіниці встановлено найбільший в Україні карильйон на 56 дзвонів. При Спасо-Преображенському соборі відкрито Меморіальний музей Блаженнішого Митрополита Володимира Сабодана. Саме сюди, зимового суботнього дня 28.01.2017 р. завітали любителі історії з НКДГ «Творчі ініціативи». 
Нашу екскурсійну групу привітно зустріли працівники музею. Спочатку було запропоновано переглянути документальний фільм, що розповів про життя і діяльність Блаженнішого Митрополита Володимира, а потім отець Іван розпочав екскурсію по музею. Експозиція основної зали включає особисті речі Його Блаженства, якими він користувався у щоденному житті. На окрему увагу заслуговує посуд: столові прибори Митрополита Володимира із його вензелем, Срібне архієрейське умивало XVIII ст., срібні літургійні ковшики для теплоти XX ст. та вишитий плат з особистим вензелем Митрополита.
Серед експонатів є предмети, що характеризують Київського Архіпастиря як творчу людину. В експозиції представлений «Заповіт» Т. Шевченка, творчість якого особливо надихала Блаженнішого Владику, портрет Кобзаря XX ст., а також збірка віршів авторства Митрополита Володимира із дарчим підписом. 
Більшість експонатів зібрані старанням духівника Фонду митрополита Переяслав-Хмельницького і Вишневського Олександра Драбинка, який з 2010 року був секретарем Блаженнішого Володимира. Отець Олександр зустрів нашу екскурсію в окремій залі музею, в якій відтворена обстановка робочого кабінету Володимира Сабодана. Було дуже цікаво поговорити про сучасне становище української церкви з відомою і знаючою людиною. Митрополит Олександр з готовністю відповідав на запитання, а також подарував усім присутнім невеличкі подарунки.
В продовження екскурсії було продемонстровано різноманітний священицький і чернечий одяг, яким Блаженіший Володимир користувався під час церковних служб і в повсякденному житті. Завершували  експозицію серія фотографій та листів із особистого архіву Митрополита та декілька відзнак і нагород.
В робочому кабінеті отець Іван розповів про різні аспекти життя Блаженнішого Володимира. Про його сім'ю, духовне навчання і шлях в церковній ієрархії. Зворушила розповідь про теплі відносини Володимира Сабодана з матір’ю, портрет якої завжди стояв на його робочому столі. Цікава інтерактивна бесіда продовжувалась достатньо довго, але всі екскурсії рано чи пізно завершуються. На останок наша група відвідала Спасо-Преображенський собор, щоб подивитися на храм з середини і помилуватися гарними мозаїчними картинами.
Велика подяка, усім організаторам і учасникам цієї цікавої зустрічі. З нетерпінням чекатимемо  таких же захоплюючих екскурсій в майбутньому!

Володимир Радченко


Комментариев нет:

Отправить комментарий