17 апр. 2017 г.

Чари поезії виткані словом

Презентація нової книги – це завжди подія водночас радісна і хвилююча. Радісна, бо з одного боку це здійснення давньої мрії кожного автора побачити свої рядки надрукованими, доступними для читача; хвилююча, бо саме здійснення цієї мрії стає початком нового і чи не головного іспиту на зрілість і життєздатність твоїх рядків, бо саме тоді вони уперше зустрічаються із тим, кому і адресовані, його величністю читачем, який і винесе остаточний вирок. Хвилюються і видавці, художники, усі, хто мав відношення до появи видання.  
            Тож 26.01.2017 р. до Київської бібліотеки ім.Наталі Забіли збиралися люди,  на обличчях яких  легко читалася і радість і хвилювання. Це були поети, вірші яких було надруковано у збірці «Чарівна магія слова». Видання було підготовлено Київською міською громадською організацією «Союз організацій інвалідів» та ВГО «Народна академія творчості інвалідів». Збірку було надруковано за кошти  місцевого бюджету Києва. Редакційна колегія у складі президента ВГО «Народна академія творчості інвалідів» чарівної Олени Іванівни Александрової, Євгена Черняєва та Вікторії Сафарян  виконала  складну роботу, відбираючи до збірки найкращі твори поетів, яким навіть і інвалідність, тієї чи іншої нозології не завадила створити поезії сповнені щирості та справжнього таланту, і це вже не кажучи про різні організаційні моменти, які так важко вирішуються  у наш час.
            Водночас мала відбутися і презентація збірки поезії поетів – переможців VI  фестивалю «Поетичний рушник». Нагадуймо, що  він проходив у продовж вже минулого, 2016 року. У ньому узяли участь більш, ніж пятдесят поетів із різних регіонів України. Тож журі на чолі із поетом Геннадієм Горовим довелося  чимало  працювати, аби визначити найбільш гідних. А як не просто було знайти необхідні кошти, вирішити вище згадані організаційні моменти, але із усім цим вони впоралися на «відмінно».
У збірці надруковано поезії таких членів НКДГ «Творчі ініціативи» як  Валентина
Братчанська, Олена Мельниченко, Євген Познанський (перше місце у номінації «Духовна лірика») та Світлана Проніна (перше місце у номінації «Поезія  для дітей»).
На вулиці гарна зимова погода, як казав  О. С, Пушкін - «Мороз и солнце, день чудесний!», а у бібліотеці тепло, тепло від позитивних емоцій, від вогню поезії, що палає у  рядках наших авторів.
            Ось вже і 12.00, має розпочатися презентація. Чарівна Олена Іванівна відкриває цю зустріч.
Чудово оформлені книжки привертають загальну увагу. Ось «Чарівна магія слова»:  на таємничо чорному фоні обкладинки зображення древнього фоліанту, із розкритих сторінок якого здіймається світло, летять маленькі зірочки. Так, це, звичайно, чарівна книга, книга якогось давнього мага, зображення якої  є чудовим символом, який  передає чарівність поетичних рядків наших поетів. А на зворотній стороні обкладинки розміщено чудовий вірш Вадима Шефнера «Много слов на земле» його натхненні рядки стають чудовим вступом до презентації.
            Збірка складається із трьох розділів: перший - «Коханий мій краю»,  другий -  «Різноколірність душі і тіла» та третій -  «О тих, кого вже з нами нема».
            До збірки увійшли твори і вже відомих поетів і  здібних початківців. У ній ви можете прочитати твори  таких поетів, як  Юрій Тітов, Степан Підлужний, Михайло Невідомський, Валентина Братчанська та Валентина Врублевська, Наталія Кащенко,  Євген Познанський, Світлана Проніна, Вікторія Сафарян, Андрій Соцков та багато інших.  
            До слова запрошують поетів, вірші яких увійшли до збірки. Лунають поезії Діани Кузнецової та Євгена Познанського.
            Час переходити до підсумкової збірки «Поетичного рушника».
            Місце ведучого займає Геннадій Горовий – незмінний голова журі фестивалю, його натхненник, чиї слова «Рушник волію виткати зі слів, щоб милувались ним віками люди» стали девізом  «Поетичного рушника». Із притаманним йому мистецтвом Геннадій веде презентацію, запрошує до слова переможців, пропонує їм декламувати власні поезії і для кожного у нього  знаходяться добрі слова, які не є шаблоном, а несуть у собі  щиру оцінку справжнього метра слова. Виконана у радісних кольорах українського рушника обкладинка  збірки одразу  дарує позитивні емоції,  що вже казати про самі поезії!
            Усі учасники отримують  збірки. На сторінках цієї книжки ви можете прочитати  вірші поетів, які перемогли в усіх номінаціях фестивалю, а це номінації: «Поезія для дітей», «Інтимна лірика», «Громадянська лірика», «Духовна лірика», «Присвяти», «Гумор», «Соціальна поезія», «Поетична хвиля», і, звичайно, чудові вірші абсолютного переможця, володаря гран-прі Степана Підлужного.  Окрім того, до збірки увійшли також вірші дипломантів фестивалю.
            Після завершення презентації починається чаювання. Поети продовжують спілкуватися між собою,обмінюються враженнями. І усі щиро дякують  добрим і мудрим людям, завдяки яким наші твори  змогли побачити світ.


Євген Познанський

Комментариев нет:

Отправить комментарий