11 мая 2018 г.

Екскурсія до Міжнародного аеропорту «Бориспіль»

Наша екскурсія розпочалась квітневого ранку 20.04.2018 р. від станції метро "Бориспільська". Сорок хвилин на автобусі і ми в місті обласного значення Бориспіль. Цей населений пункт відомий з початку XI століття, як місце загибелі  давньоруських князів Бориса та Гліба. З ім’ям першого і пов’язують сучасну назву міста.
Поруч з Борисполем знаходиться мета нашої мандрівки - Міжнародний аеропорт «Бориспіль» - повітряні ворота України.
На прохідній нас зустрічає наш екскурсовод, працівниця одного з відділів аеропорту. На фірмовому автобусі ми рушаємо по екскурсійному маршруту. Кожному видають спеціальні радіонавушники, за допомогою яких ми можемо чути коментарі нашого екскурсовода. Поки ми їдемо до пасажирського терміналу, дізнаємося про історію та загальні характеристики аеропорту.
Міжнародний аеропорт «Бориспіль» — найбільший пасажирський аеропорт України, який забезпечує понад 66 % авіаційних пасажирських перевезень України і щороку обслуговує понад 10 млн.пасажирів. Має дві злітно-посадкові смуги довжиною 4.000 м і 3.500 м. Це єдиний аеропорт України, з якого виконуються трансконтинентальні рейси.
З розвитком реактивної авіації наприкінці 1950-х років зросли вимоги до якості інфраструктури. Постало питання будівництва аеропорту, здатного обслуговувати літаки вагою понад 100 т. Після особистого рішення М. Хрущова в травні 1959 р. Рада Міністрів СРСР прийняла постанову про створення на базі військового аеродрому «Бориспіль» аеропорту цивільного повітряного флоту Київ (Центральний). 7 липня 1959 р. було прийнято перший рейс за маршрутом Москва-Київ-Москва. Усього за один рік аеропорт «Бориспіль» вийшов на третє місце за обсягом пасажирських перевезень серед аеропортів України. 1960 р. аеропорт «Бориспіль» почав приймати міжнародні рейси до Будапешта, Відня, Софії. В 1965 р. Бориспільський Аеровокзал був другим за розміром після московського аеропорту «Домодєдово» та одним з найбільших в Європі. З 11 березня 1993 р. аеропорт «Бориспіль» отримує статус державного міжнародного аеропорту. У 2013 р. злітна смуга 36П отримала підтвердження категорії ІІІа для здійснення заходів та посадок в умовах недостатньої видимості.
Аеропорт "Бориспіль" має чотири пасажирські термінали, але зараз функціонує лише один. Екскурсійний автобус піднявшись по пандусу, привіз нас до третього поверху терміналу "D". Це новий термінал, площею 107 тис. кв.м. Його будівництво почалося в листопаді 2008 р., а закінчилося 27 грудня 2011 р. Термінал може обслуговувати до 10 млн. пасажирів на рік, 3000 пасажирів на годину на виліт і стільки ж на приліт. У зоні відправлення нового аеровокзального комплексу передбачено 61 стійку реєстрації, 18 пунктів контролю на авіабезпеку, 28 кабін паспортного контролю. Галерея очікування рейсів у зоні відльоту має  довжину 870 м.
Наша екскурсійна група пройшла по усім поверхам терміналу: 3 поверх - зона відльоту міжнародних рейсів, 2 поверх - зона відльоту внутрішніх рейсів, 1 поверх - зона прильоту.
Наступним пунктом став багажний термінал, на шляху до якого ми пройшли  надретельну процедуру особистого огляду. Багажний термінал - це грандіозна споруда на території якої встановлені п’ять величезних апаратів для контролю та перевірки багажу авіамандрівників.
На стоянці літаків ми оглядали лайнери "Аеробус" та "Боїнг" відомих світових авіакомпаній, а потім автобус привіз нас до "Аварійно-рятувальної станції", де нам дозволили оглянути найкращу в України пожежну машину і навіть посидіти в її кабіні. Бійці - рятувальники розповіли про свою службу, рятувальну техніку та спеціальні захисні костюми, що можуть витримувати температуру до 1000 градусів.
На завершальному етапі екскурсії відбулася невеличка автобусна мандрівка територією аеропорту. Нам показали стоянку урядових та президентського літаків, територію базування військових, ремонтний ангар та  майданчик для зустрічі міжнародних офіційних делегацій.
Мандрівка підійшла до закінчення. Три години минули майже не помітно. Сповнені яскравих емоцій, позитивних вражень і дуже задоволені ми вирушили в зворотній шлях до Києва.
Велика дяка всім хто сприяв організації цієї екскурсії. Сподіваємося, що ще не раз ми завітаємо до Бориспільського Міжнародного Аеропорту, і не в якості екскурсантів, а з квитками бізнес класу на комфортабельний літак, ну хоча б до Торонто. ;)

Володимир та Тетяна Радченко








Комментариев нет:

Отправить комментарий