4 мая 2018 г.

Екскурсія по Лук’янівці

Нарешті в Києві встановилася тепла весняна погода. Городяни потягнулися до парків, скверів та на дачі, а шанувальники піших прогулянок по місту на нові екскурсійні маршрути.
28.04.2018 р. шестеро відважних представників НКДГ "Творчі ініціативи", проявили ініціативу і  приєдналися до екскурсії вулицями Лук'янівки.
Розпочалась наша краєзнавча мандрівка на вулиці Мельникова біля будинку №8. Цей дореволюційний маєток було збудовано архітектором Володимиром Безсмертним на замовлення київського окружного судді Миколи Грабаря. Серед знавців київської архітектури ця споруда відома як "Будинок з ірисами". Маєток збудований у модерному стилі і мав над ганком цікавий скляний навіс-козирьок.
Далі, по тій же стороні вулиці знаходяться ще дві будівлі початку XX століття. Будинок №14, де з 1907 року розміщувалася Земська фельдшерсько-акушерська школа. У роки Першої світової війни тут знаходився земський шпиталь, на базі якого було сформовано санітарний ешелон. У сусідньому №16, його власником був російський генерал Пишенков, з 1908 року функціонувала Шоста Київська чоловіча гімназія.
Перейшовши вулицю, потрапляємо до зеленого куточку - парку Івана Котляревського. Біля пам’ятника цьому видатному українцю згадуємо про його роль в оновленні української літературної мови.
Щодо парку то цікавою була розповідь нашого гіда про передумови його створення, пов’язані з російським імператором Александром III, і його захопленням швидкісними залізницями.
Колись дуже давно в Києві існувала церква Феодора Освяченого. Заснована в 1871 році вона була примітна тим, що в її приділах були створені копії "Печери Гробу Господнього" в Єрусалимі та печери Святого Климента в Інкермані. Нажаль ця релігійна споруда відноситься до категорії втрачених. В 1935 році за наказом радянських керівних органів,  вона була розібрана на будівельні матеріали. Зараз на цьому місці будинок№4 по вулиці Багговутівській, проводяться заходи з її відновлення.
Підходимо до будинку №6 на вулиці Овруцькій. Зараз це посольство Республіки Лівія, а в 1925-1932 роках тут мешкала мати видатної української письменниці Лесі Українки - Олена Пчілка (Косач).
Рухаємося далі.
Жив колись в Києві аптекар Октавіан Белзький. Добре жив, торгував пігулками і наторгував собі на невеличкий маєток. Пізніше до першого приєднався другий, більш пишний "особнячок". Вигідна це була справа - фармакологія. Але йшли роки, до влади прийшли більшовики, все це нерухоме добро було націоналізовано. В тридцяті роки тут проживав «значний» діяч Міністерства Внутрішніх Справ, а в сорокові керівник УССР, Микита Хрущов. Саме як "Дача Хрущова" відомий цей куточок Лук’янівки в наш час.
Парк біля "Дачі Хрущова" втратив свою колишню пишність і виглядає зовсім занедбаним, але мешканці сусідніх вулиць та й туристи залюбки прогулюються його територією.
32 роки тому нашу землю опалила "Зоря-полин". Грандіозна трагедія боляче пронизала серця і душі нашого народу. В пам’ять про жертви Чорнобильської трагедії в багатьох населених пунктах України встановлено пам’ятники, меморіали, пам’ятні знаки. На початку вулиці Нагірна на Татарці існує меморіальний комплекс пам'яті жертв Чорнобиля. Складовою його є Свято-Миколаївський храм, збудований в 2011 році. Особливістю цієї церкви є те, що архітектор спробував надати йому риси захисного саркофага зведеного над 4-тим енергоблоком ЧАЕС. Поруч з храмом встановлено пам’ятний хрест і дзвін.
Закінчувалася  наша екскурсія на Смородинському узвозі. Тут за легендами в печерах мешкали в різні часи то Змій Горинич - викрадач гарних панянок, то Соловей-Розбійник - хуліган та контрабандист. А відомий руський лицар Ілля Муромець стояв на цьому місці дозором і як міг боровся з усією тією поганю.
Багато в Києві є місць де ми ще не були. Багато є легенд та розповідей, які ми не чули. Але знання здобуває той, хто до них прагне, і ця екскурсія була прекрасним приводом заповнити деякі інформаційні прогалини, а ще й розважитися і розім’ятися.
Велика подяка усім причетним! Чекаємо на нові маршрути відомими і невідомими вулицями нашого Києва.

Володимир та Тетяна Радченко

Комментариев нет:

Отправить комментарий