13 мая 2018 г.

Косий Капонір


Сонячний, нарешті по-справжньому весняний день. Не хочеться вірити, що тут, на Печерських пагорбах, де зараз розквітають фіалки і літають джмелі, знаходилася одна з наймоторошніших тюрем Російської імперії( жодної втечі) — фортеця “Косий капонір”. Але саме туди 14.04.2018 р. помандрувала група членів НДКГ “Творчі ініціативи” для того, щоб більше дізнатися про цей бік київської історії.
Біля воріт нас зустрічає екскурсовод Ольга Миколаївна . Від неї ми дізнаємося, що:
- донедавна годі було й думати про музей на цьому місці. Стіни із знаменитої київської цегли зношувалися і розвалювалися, але завдяки реставраторам фортеця набуває вигляду, близького до реального;
- велику участь у відновленні музею взяли представники Польщі. Це повязано з тим, що саме в цій тюрмі на засланні перебували учасники Польського повстання. Цим мужнім людям присвячено меморіальні дошки на подвірї та в приміщенні музею, також ними надано фільм — історичну реконструкцію,яку можна побачити в залі;
Також в музеї відтворено вигляд камер загального призначення і “офіцерських”, є виставка знаряддя тюремників і велика експозиція, присвячена найвидатнішим полоненим — зокрема, членам Кирило-Мефодіївського братства, Дмитру Багрову та Желябову.
Але на одній будівлі музей не закінчується, ми переходимо в зали , присвячені істоії фортець і воєн на сучасній території України — аж до зброї і форми в АТО.
І закінчуємо в Великодній тиждень оглядом виставки робіт на великодню тематику, створених руками увязнених українських тюрем.
Так, це гіркі сторінки історії будь-якої країни — але знати про це треба





Підготували Юрій та Євгенія Вишнякови

Комментариев нет:

Отправить комментарий