11 мая 2018 г.

ПОВІТРЯНІ ВОРОТА КИЄВА І ВСІЄЇ УКРАЇНИ

У квітні, коли весна нарешті взяла гору у двобої із холодною зимою – 20.04.2018 р. і взялася оживляти й розфарбовувати все навкруги, НКДГ «Творчі ініціативи» вирушили в одноденну подорож. Годі сидіти  на одному місці, вже настав час цікавих заміських поїздок!
Цього разу поїхали до одного з міст-супутників столиці – Борисполя. Принадою екскурсії стало відвідання Міжнародного аеропорту «Бориспіль», який є важливим центром сполучення у Центральній Європі. Та це – тема окремої розповіді. Сам же Бориспіль виявився привабливим і доволі затишним містечком, із тисячолітньою історією, до речі. Бо за офіційною версією, перша писемна згадка про нього датується 1015 роком, тож кілька років тому Бориспіль широко відзначив своє тисячоліття. Сучасна назва міста пов’язана з іменем князя Бориса, який загинув на річці Альті, а згодом був канонізований як один з перших святих Київської Русі.
Подивитися тут теж є на що: фонтани, Борисоглібська церква та інші храми, цікаві пам’ятники. Ми ж свою увагу цього разу зосередили на Книшовому меморіально-парковому комплексі.
Це озеленене місце, колись старовинне кладовище, набуло статусу історичної пам’ятки. Сталося це не так вже й давно, 1989 року. Воно закарбувало в собі багато трагічних сторінок нашої історії – зокрема, часів голодомору, жахливих розстрілів, чорнобильської трагедії, і дуже свіжу – АТО. Саме тут похований автор слів нашого гімну Павло Чубинський, чиє життя тісно переплелося з Борисполем.
Свою історію у місті бережуть і досліджують, шанують предків і намагаються не втрачати зв’язку поколінь. Саме таке враження склалося після екскурсії, яку провела нам старший науковий співробітник Бориспільського державного історичного музею Людмила Тоцька. І подарувала збірочку своїх оповідань, яких у неї вийшло вже кілька.
Над містом часто чути звук пролітаючих літаків. І справді, багато його мешканців працюють в аеропорту, що є його окрасою, джерелом розвитку і головними повітряними воротами України.
Ми вирішили якось ще сюди приїхати, коли запрацюють фонтани й буде тепліше. Адже цікавинки можна побачити й не дуже далеко від Києва, варто лише до них придивитися!

Інесса Сидоріна






Комментариев нет:

Отправить комментарий