6 нояб. 2016 г.

ГОТУЄМО РАЗОМ (ВИПУСК 1)

Рецепти зі свята «Дари осені»


ВИПУСК 1


Осінь...  Особлива  пора,  наповнена  яскравими  та теплими кольорами, зігріваючим і вже не палючим      сонцем, особливим осіннім  повітрям  та  своїм ароматом.   Дарує осінь і багато смачного та корисного до нашого столу. Різноманіття овочів і фруктів потішить та задовольнить будь-якого гурмана. Доклавши небагато зусиль, ці дари легко  перетворюються   на корисні смаколики, як до повсякденного столу, так і до гостинного. А ще їх можна зберегти і на зиму.
Наші господині під час проведення пікніка-конкурсу "Дари осені" ділились  своїми стравами - не складними   і   дуже   смачними, та з радістю поділились рецептами.
Ведуча рубрики – Ірина Дмитрук

Картопляні зрази з грибами

Необхідні продукти:
Картопля
Яйця
Борошно
Масло вершкове
Сіль та перець за смаком
Олія для смаження
Для фаршу:
Гриби
Цибуля сіль та перець
Олія для смаження
Послідовність приготування:
Картоплю відварити в "мундирі".
Охолоджену картоплю почистити та перекрутити на м'ясорубці.
Додати яйця, борошно, сіль, перець, трохи масла та  гарно перемішати.
Приготувати фарш: гриби промити, порізати та підсмажити на олії.
Цибулю почистити, помити та дрібно порізати.
Додати цибулю до грибів та досмажити до готовності.
Додати сіль та перець, добре розмішати.
Зформувати з картопляного тіста невеликі коржики, покласти на середину фарш та защіпити краї.
Придати їм форму пиріжка.
Зрази обваляти в борошні та обсмажити на олії до золотавої скоринки.
(Примітка: зрази смачні як гарячі, так і в холодному вигляді.)
Усім смачного!
Підготувала Валентина Олексіївна Братчанська


Цвітна капуста в клярі 

Необхідні продукти:
Цвітна капуста 1 качан
Сіль
Олія для обсмаження
Для кляру:
Борошно 1 скл.
Молоко 1 скл.
Яйця 2 шт.
Сіль, перець (за смаком)
Послідовність приготування:
Цвітну капусту промити та проварити в підсоленій воді до напівм’якості.
(Примітка: готовність можна визначати виделкою.)
Розібрати капусту на суцвіття довільного розміру.
Приготувати кляр: збити яйця, молоко, борошно, сіль та перець до однорідної маси.
(Примітка: до кляру можна додати улюблені спеції.)
Суцвіття капусти обваляти в клярі та обсмажити на олії з усіх сторін.
Усім смачного!
Підготувала Бакуменко Галина Вадимівна

Гостра закуска з баклажанів та моркви

(Примітка: такий салат можна зробити, як зимову заготовку. Для цього готовий салат слід розкласти в простерилізовані банки, накрити кришками та витримати в кип’ячій воді 40 хв., а потім закатати.)
Необхідні продукти:
Баклажани 2 шт.
Перець солодкий 2 шт.
Цибулина 1 шт.
Морква 2шт.
Часник пару зубців
Сіль та чорний перець за смаком
Олія 1/3 скл.
Оцет 2-3 ст.л.
Мед (рідкий) 2-3 ст.л.
Послідовність приготування:
Баклажани помити та почистити.
Нарізати їх пластинками, товщиною близько 1 см.
Перемішати баклажани з сіллю та залишити на 20-30 хв.
Моркву помити та почистити.
Потерти її на «корейській» тертці довгою та тонкою соломкою.
(Примітка: моркву можна потерти на звичайній тертці з великими отворами).
Перець помити, розрізати навпіл та видалити насіння
Нарізати перець напівкільцями.
Цибулю почистити, помити та нарізати на півкільцями.
Обсмажити її на олії.
З баклажанів зцідити рідину та віджати.
Обсмажити баклажани на олії до готовності.
Гарячі баклажани перекласти в миску.
Додати до них решту овочів, натертий часник та перемішати.
Посолити (за смаком).
Додати оцет та мед і гарно перемішати.
(Примітка:Салат повинен настоятись та охолонути, тому його краще закрити і поставити в холодильник на 48 годин, перемішуючи 2 рази на день.)
                                                                  Усім смачного!
Підготувала Василенко Олена Анатоліївна


Квіти в клярі, фаршировані сиром

Необхідні продукти:
Великі і нерозкриті квітки кабачка (цуккіні), патиссонів, гарбуза 15 шт.
Сир «Моцарелла» 150 г.
(Примітка:сир «Моцарелла» можна замінити «емментальським» або іншим твердим сиром.)
Олія для обсмажування
Для кляру:
Борошно 100 г.
Яйце 1 шт.
(Примітка:жовток та білок береться окремо.)
Вино біле 5 ст.л.
Олія оливкова 2 ст.л.
Молоко 150-200 г.
Сіль за смаком
Послідовність приготування:
Зробити кляр: змішати борошно з сіллю, жовтком, вином та оливковою олією.
Додати теплого молока, щоб вийшло однорідне тісто, схоже на густу сметану, і дати трохи постояти.
Сир  натерти на дрібній тертці.
Квіти помити та обсушити.
Нафарширувати сиром кожну квітку.
Обсмажити їх з обох боків на олії.
                                                                  Усім смачного!
Підготувала Василенко Олена Анатоліївна

Картопля запечена з салом

Необхідні продукти:
Картопля
Сало
Сіль, перець, улюблена приправа за смаком
Зубочистки (для фіксування шматочків сала)
Послідовність приготування:
Картоплю помити та обсушити.
Розрізати кожну навпіл.
Посолити, притрусити перцем та улюбленою приправою за бажанням.
Розмістити  половинки картоплі на деко, розрізом догори.
На кожну картоплину покласти шматочок сала та закріпити його зубочисткою.
Запікати до готовності.
                                                                Усім смачного!
Підготувала Олена Мельниченко

Соте з баклажанів


Необхідні продукти:
Баклажани
Морква
Цибуля
Перець болгарський
Помідори
Сіль та цукор за смаком
Олія
Послідовність приготування:
Баклажани, перець та помідори помити і обсушити.
Запекти їх у духовці.
Зняти з них шкірочку та порізати шматочками.
Моркву помити, почистити та натерти на великій тертці.
Цибулю помити, почистити та дрібно порізати.
Дно форми гарно змастити олією.
Викласти овочі шарами (моркву, цибулю, перець, баклажани та помідори), присолюючи та цукруючи кожен шар.
Запікати в духовці близько 1 год.
Усім смачного!
Підготувала Марина Потеляхіна

Риба з овочами

Необхідні продукти:
Риба салака 5 кг.
Помідори 5 кг.
Цибуля 1 кг.
Морква 2 кг.
Буряк 0,5 кг.
Сіль 2 ст. л.
Цукор 15 ст. л.
Олія 0,5 л.
Оцет 100 гр.
Послідовність приготування:
Овочі помити та почистити.
Помідори перекрутити через м'ясорубку та протушкувати 30 хв.
Моркву та буряк потерти на тертці.
Цибулю нарізати півкільцями.
Протушкувати цибулю, моркву та буряк.
Рибу почистити, помити та порізати невеликими шматками.
Змішати рибу з овочами та варити 2 год. На невеликому вогні.
Додати у суміш сіль, цукор та олію.
За 20 хв. до готовності додати оцет.
Готову гарячу суміш закатати у банки.
                                                          Усім смачного!
Підготував Віталій Угнівенко

Морквяні цукерки з родзинками та арахісом

Необхідні продукти:
Морква 1 кг.
Цукор 1 скл.
Какао 2 ст. л.
Родзинки
Арахіс або ін. горіхи
Послідовність приготування:
Моркву помити, почистити та натерти на дрібній тертці.
Додати цукор та перемішати.
Поставити  варити у емальованому посуді близько 30 хв.
(Примітка:готовність маси визначається в'язкісттю.)
Додати в масу какао, добре вимішати та проварити ще  15 хв.
Дати масі охолонути.
Сформувати цукерки довільної форми, поклавши в середину родзинки та горішок.
                                                             Усім смачного!
Підготувала Валентина Олексіївна Братчанська

Желе з агрусу та апельсинів

Необхідні продукти:
Аґрус 1,5 кг.
Апельсин 3 (середніх) шт.
Цукор 2 кг.
(Примітка:цукру, за бажанням, можна покласти менше.).
Послідовність приготування:
Аґрус почистити від хвостиків, промити, відкинути на друшляк, щоб підсох.
Апельсини промити, витерти насухо та нарізати невеликими дольками.
Апельсини та аґрус двічі перекрутити на м’ясорубці, для отримання однорідної маси. Перекласти масу у каструлю.
Додати цукор та варити на невеликому вогні 20-25 хв. з моменту закипання.
(Примітка: масу слід періодично помішувати.)
Далі розлити масу по стерилізованих баночках та закатати.
Порада: банки можна закрити капроновими кришками. Всього виходить 7 півлітрових баночок.
(Примітка: консистенцію желе маса набуває тільки після охолодження).
                                                              Усім смачного!
Підготувала Василенко Олена Анатоліївна

Яблука фаршировані сирковою масою

Необхідні продукти:
Яблука 10 шт.
Сир 0,5 кг.
Яйця 2 шт.
Цукор 1 скл.
Родзинки 150 гр.
Ванілін за смаком
Послідовність приготування:
Яблука помити та обсушити.
Вирізати серцевину, а зверху зрізати, як кришечку з хвостиком. 
Родзинки попередньо замочити в гарячій воді.
Яйця збити з цукром.
Сир збити в блендері або перетерти через сито.
Додати збиті яйця, родзинки та ванілін.
Все ретельно перемішати.
Нафарширувати сирковою масою підготовлені яблука.
Накрити зверху яблучною кришечкою.
Запікати в духовці 20-30 хв.
Яблука фаршировані горіховою масою
Необхідні продукти:
Горіхи волоські 1 скл.
Цукор 200 гр., кориця
Послідовність приготування:
Яблука вимити та обсушити.
Вирізати серцевину.
Верх зрізати у вигляді кришечки з хвостиком.
Горіхи перекрутити на м'ясорубці.
Додати до них цукор, корицю та трошки води (для вологості маси).
Ретельно все перемішати.
Начинити масою підготовлені яблука.
Поставити у духовку і запікати 10 хв.
                                                      Усім смачного!
Підготувала Мельниченко Наталя Петрівна

 Цвєтаєвський яблучний пиріг

Необхідні продукти:
Для тіста:
Борошно 1,5 скл.
Сметана 0,5 скл.
Масло вершкове (або маргарин)  150 гр.
Сода 0,5 ч.л. та оцет для гасіння
(Примітка: соду з оцтом можна замінити розпушувачем 1 ч.л.).
Для начинки:
Яблука 800-1000 г.
(Примітка: яблука для начинки слід вибирати кислих сортів.)
Для крему:
Сметана (15-20% жирності) 1 скл.
Яйце 1шт.
Цукор  1 скл.
Борошно 2 ст.л.
Ваніль або кориця за бажанням
Послідовність приготування:
Тісто: Розтопити масло (або маргарин).
Додати сметану і перемішати.
У цю масу додати гашену оцтом соду або розпушувач та прянощі за бажанням.
Всипати борошно і замісити тісто.
Поставити тісто в холодильник на 1 год
Тим часом готуємо начинку: яблука помити та обсушити.
Розрізати їх на чотири частини, зняти шкірку та вирізати серцевину.
Нарізати їх тонкими слайсами.
Приготування крему:  всі інгредієнти збити міксером або виделкою чи вінчиком.
В форму діаметром 25-26 см руками викласти тісто, формуючи бортики.
Зверху рівномірно викласти порізані яблука.
Залити на них підготовлений крем.
Випікати близько 50 хв. при температурі 180С.
Готовому пирогу дати охолонути, не виймаючи з форми.
Порада:Пиріг смачніший, коли постоїть в  холодильнику 6-12 годин.
                                                            Усім смачного!
Підготувала Олена Криницька

Слива в шоколаді

Необхідні продукти:
Сливи (сорт «Угорка») 2 кг
Цукор 2 кг.
Какао-порошок 100 г.
Горіхи волоські півлітрова банка
Масло вершкове 200 г.
Послідовність приготування:
Сливи помити та обсушити.
Видалити з них кісточки.
Скласти в посуд для варіння та засипати цукром.
Перемішати та поставити на тихий вогонь, поки слива пустить сік.
Ще раз перемішати.
Горіхи подрібнити і додати до слив.
Перемішати та проварити 10 хв.
Додати  какао.
Перемішати та довести до кипіння.
Знову перемішати та проварити ще 40 хв.
Додати масло та добре перемішати.
Поварити ще 20 хв.
Гарячу масу перекласти в стерилізовані банки та закрити кришками.
(Порада:можна закривати під капронові кришки та зберігати в холодильнику. Вихід – 3 літри.
                                                            Усім смачного!
Підготувала Василенко Людмила Германівна

Комментариев нет:

Отправить комментарий