3 сент. 2017 г.

Екскурсія київським Подолом

             Травневого ранку 27.05.2017 р. НКДГ «Творчі ініціативи» відвідала екскурсію «Історичними місцями київського Подолу». Цей захід підготували студенти географічного факультету Національного Університету ім. Т. Г. Шевченка.
               Поділ - історична місцевість Києва, низинна частина історичного центра міста, стародавній район ремісників і річковиків. Назва місцевості походить від старослов'янського «подол» — низина, низинна місцевість. Разом із Верхнім містом (Старим Києвом) і Печерськом Поділ складає найдавнішу частину міста.
               Екскурсія розпочалася біля будівлі «Києво-Могилянської академії». Цей учбовий заклад було засновано в XVII ст. видатним релігійним діячем Петром Могилою. «Могилянка» була одним з найвідоміших освітніх центрів Східної України і з її стін вийшли видатні вчені, громадські і політичні діячі. Зокрема, тут навчався український філософ Григорій Сковорода, пам’ятник якому встановлено в сквері напроти будівлі Академії.
                Надалі наша екскурсійна група побувала біля церкви Богородиці Пирогоші, де ми дізналися про різноманітні версії походження назви цього храму; комплексу «Покровської церкви», що є кафедральним собором Української Автокефальної Церкви; відбудованої Церкви Різдва Христового, де в 1861 році кияни проводжали в  останню путь великого Кобзаря українського народу - Тараса Шевченка.
                Однією з головних артерій Подолу є   вулиця Петра Сагайдачного. Цьому видатному козацькому гетьману  на Контрактовій площі було встановлено бронзовий пам’ятник. Цікавими також є скульптури козака і кобзаря в невеличкому сквері біля садиби Балабухів. Балабухи - відома купецька родина, що в XIX ст. займалась виготовленням і продажем сухого київського варення.
               Цікавим була розповідь екскурсовода про історичні події минулого і сучасного, пов’язані з Київським Гостинним двором і київським фунікулером.
              Закінчилась наша подорож біля Річкового вокзалу, що на Поштовій площі. Свою назву ця місцина отримала від поштової станції, яка існувала тут в другій половині XIX ст., а до цього мала назву «Майдан Різдва».
              На останок екскурсоводи попрохали присутніх висловити зауваження і побажання до екскурсії, що ми з радістю і зробили.
              Мандрівки історичними місцями Києва завжди цікаві і захоплюючі. Сподіваємось, що в майбутньому ми ще не раз відвідаємо визначні місця нашої столиці.


Володимир та Тетяна Радченко







Комментариев нет:

Отправить комментарий