8 июл. 2019 г.

СОЛОДКИЙ БРИЗ АБО НОВИЙ СВІТ ЖИТОМИРА

Скільки б не відвідували ми різні куточки нашої країни, якби добре не знали її історію, але завжди у кожнім з них знайдеться щось нове та цікаве.
Члени НКДГ „Творчі ініціативи” вже відвідували Житомир, але у 20.06.2019 р. нова екскурсійна поїздка зібрала багато наших членів, які бажали ще ознайомитися із цікавинками  Житомира. У місті нам просто пощастило із гідом. Високоосвічена, інтелігентна людина із почуттям гумору він просто закоханий у своє місто і дуже цікаво розповідав про нього. Начебто і не такий великий цей обласний центр, а побачити там є що. Хоча місто на думку житомирських патріотів бере свій початок із 884 року, від тих часів мало що залишилося. Надто бурхлива історія випала Житомиру, як і усій Україні. Цікаві таємничі підземні ходи міста, які допомагали давнім житомирянам боротися з ордами кочівників у часи монгольської навали. Нажаль заходити у них не можна, небезпечно, але розповідь гіда про них вражала. Які мальовничі види могли бачити наші екскурсанти, які мали достатній для цього зір. Наприклад, вид на т.з. „новий світ” Житомира. Скромна і водночас велична колонна-пам’ятник радянським воїнам-визволителям, які 1944 р. остаточно  звільнили місто від німецьких окупантів. Просто серце стискалося на площі біля костелу часів польського панування у Житомирі. І не через релігійний екстаз, автор цих рядків православний, тож католицька святиня  могла викликати в нього лише суто естетичне задоволення. Але саме на площі перед костелом за часів Коліївщини (XVIII ст.) польський суддя пан Добровський судив полонених гайдамаків. Три тисячі чоловік він засудив до страти. І якби-то просто до страти. Українських повстанців саджали на палі, четвертували і піддавали іншим страшним катуванням.
         Та майже усіх особливо вабила екскурсія на славетну фабрику морозива „Рудь”, де нас зустрів вже інший гід, який також виявився надзвичайно приємною людиною, і чудовим оповідачем. Вже з перших кроків по приміщенню фабрики нас зустріли солодкі бризи. У дегустаційній залі  усі учасники змогли пригоститися різними видами морозива, яке не рахуючи щедро пропонував нам наш гід.
Із ролика, якій демонструвався поки екскурсанти ласували морозивом, а ще більше із розповіді гіда ми дізналися багато цікавого про фірму „Рудь”, яка активно просуває свою продукцію не лише в Україні, де вона є однозначним лідером, але і за кордоном - від Аляски до Нової Зеландії. Обійшли ми і цехи – від дуже теплих, де при температурі 75 градусів пастеризується молоко і до морозильних, де мінуси просто-таки сибірські. Щоправда у самі холодильники заходити  нам не  пропонували, бо для цього треба мати зимовий одяг, а не лише білі халатики та шапочки й бахали, які ми одягнули заради гігієни.
Отак ми познайомилися із новим для нас світом Житомира та охолодилися солодким бризом . У таку червневу спеку це зовсім незайве.

Євгеній Познанський
  
Літня смакота
Холодна, солодка, ароматна літня смакота – морозиво! Хто не мріє у спеку й задуху наїстися його від пуза?! Учора мені це вдалося. Стільки морозива я, мабуть, не їла ніколи в житті. Здійснилась одна з моїх, та, переконана, й не тільки моїх мрій: я потрапила на фабрику морозива. Одне з провідних українських підприємств з виготовлення цього літнього десерту житомирська фабрика «Рудь» гостинно розчинила перед нами двері. Уявляєте, ми експортуємо в Ізраїль кошерне морозиво, яке перед відправкою неодмінно має благословити рабін, а в планах на майбутнє є розробка морозива з алкоголем, як слушно зауважив наш супроводжуючий, нарешті можна буде буквально застосувати відомий вислів «нализався». Було солодко, весело, смачно й цікаво. Щиро дякую усім причетним до поїздки і екскурсії. Та й сам Житомир справив надзвичайно приємне враження. Гарне, зелене, старовинне місто, у якому навіть дихається якось легше. А дорогою назад ми влаштували смачні літні посиденьки в симпатичній альтанці. Словом, чудесний літній день, повний гарних емоцій, гарних людей, і цікавих вражень.


Олена Федорова

Комментариев нет:

Отправить комментарий