10 окт. 2016 г.

Свято «Дари осені»

Сонячного вересневого ранку члени НКДГ «Творчі ініціативи» наповнили веселим сміхом і гомоном Київський Гідропарк. У суботу 17.09.2016 року ми зібралися у теплому дружньому колі, аби відзначити свято «Дари осені».
Свято проходило активно і весело. Від організаторів заходу учасники дізналися багато цікавих фактів про овочі і фрукти, наприклад, що кінь і головка капусти потребують однакового об’єму води на добу, що у давні часи вживали у їжу лише надземну частину куща картоплі, що часник є найстарішою культивованою рослиною у світі, його вирощують і вживають у їжу вже більше шести тисяч років. Також було багато цікавих загадок, за розгадку яких можна було отримати смачний солодкий приз.
Було ще багато веселих конкурсів, віршів і пісень про смачні і корисні дари природи, але справжньою окрасою свята став кулінарний конкурс «Дари осені». Усі присутні мали нагоду поласувати 12-ма смачними стравами із овочів і фруктів, які приготували учасники конкурсу. Яка смакота тут була: гостра закуска з баклажанів та моркви, соте з баклажанів, картопляні зрази з грибами, квіти гарбузів та патисонів  в клярі, фаршировані сиром,  риба з овочами, смажена цвітна капуста, картопля, запечена з салом; різноманітні солодощі – яблука, фаршировані сирковою масою, сливи у шоколаді, яблучний пиріг, желе з агрусу та апельсинів, морквяні цукерки з родзинками та арахісом. Усі присутні мали оцінити і вибрати найкращу страву, що виявилося складною задачею, бо кожна була по-своєму смачною і особливою. Більшістю голосів найкращим було визнано Цвєтаєвський яблучний пиріг. Названий так на честь поетеси Марини Цвєтаєвої, пиріг має більш, ніж сторічну історію. Кажуть, ним сестри Цвєтаєви пригощали своїх гостей. У книзі спогадів молодша сестра Анастасія  розповідає, що вони любили у дитинстві бувати в гостях у свого родича – земського лікаря Добротворського. Його садибу оточував великий яблуневий сад. На просторій сонячній веранді стояв круглий стіл з великим гарячим самоваром і гостей зажди пригощали солодкими пирогами. Як згадує молодша Цвєтаєва, «добра ласкава Катя, багаторічна помічниця» пекла смачні пироги з яблуками і сметаною. Мабуть, відома поетеса саме у ласкавої помічниці Каті навчилася готувати свій знаменитий пиріг. А ми, завдяки збереженому рецепту, можемо ласувати ним нині.
Друге місце на кулінарному конкурсі отримало соте з баклажанів від Марини Потеляхіної, третє – морквяні цукерки з родзинками та арахісом від Валентини Братчанської. Призерам і учасникам смачних змагань подарувалиприємні і корисні призи на згадку.
Досхочу наївшись усіляких смаколиків, задоволені і у гарному настрої учасники свята розходилися по домівках.
Дякуємо осені та її щедрим смачним дарам за чудовий привід для свята!

Олена Криницька








 

Комментариев нет:

Отправить комментарий