26 апр. 2019 г.

Весна у вишиванці

Протягом доволі тривалого часу існування НКДГ „Творчі ініціативи” склалася добра традиція зустрічати кожну пору року спільним святом, зібравшись разом, насолодитись дружнім спілкуванням зі щирим сміхом, жартами і нехитрими, проте вельми веселими розвагами. Так, щоліта – відзначаємо День народження організації, щоосені – насолоджуємось щедрими дарами природи, перетвореними турботливими руками наших вправних господинь на неймовірні смаколики, взимку традиційно зустрічаємо новий і проводжаємо старий рік, а кожна весна знаменується у нас одноіменним святом – „Святом весни”. Бо таки й справді, коли минають зимові негоди і погодні примхи ранньої весни, а чорно-білий світ нарешті вбирається в яскраве різнобарв’я – це хочеться відсвяткувати і не абияк, а гучно і весело. Не дарма ж у наших предків у річному обрядовому циклі таке значне місце відводилося саме весні, порі відродження і розквіту, порі повернення до життя. Бо, напевно, саме зараз, а не 1 січня, після хоч і магічної, але таки добре хмільної новорічної ночі, і справді є не лише бажання, але й сили оновитися і почати життя з чистої сторінки.
Тож і ми, учасники НКДГ „Творчих ініціатив”, пробудившись від зимової меланхолії і трохи обігрівшись на, хоч і млявому, але все ж весняному сонечку, 20.04.2019 р. зібрались, щоб традиційно відсвяткувати прихід такої довгоочікуваної весни. Втім, я не випадково згадала вище про українську традиційну весняну обрядовість, адже цьогоріч ми вирішили приправити наше свято багатим українським народним колоритом, „вдягнути” його, так би мовити, в національні традиції. Переважно, говорячи про Україну, ми згадуємо про гордість і нескореність, про гідність і непохитність, про криваву історію і, на жаль, не менш криваве сьогодення, ну і ще, може, про квітучу калину, блакить небес і золото хлібів… але, на жаль ми забуваємо або й не знаєм зовсім, що Україна – це просто модно, просто весело і ну просто дуже, дуже, дуже смачно! Ось так і виникла ідея зустрічати весну в українських вишиванках, з піснями, жартами й розвагами, з духмяним борщиком і пампушками, смачними гречаниками, традиційними варениками, куди ж без нього, пахучим сальцем. Тут хочу сказати величезне спасибі усім нашим вправним господиням, що своєю працею долучилися до того аби свято вийшло на славу! Сподіваюсь, що усі, хто відвідав свято, повертались додому сповнені приємними враженнями і хорошим настроєм, з думкою, що Україна – це сучасно, цікаво і у жодному разі не нудно. А щоб так і було, нам необхідно зробити зовсім небагато: просто вдягнути вишиванку, просто заговорити українською, просто зрозуміти, що вона не сценічно-пафосна, а проста і повсякденна – у національному принті на одязі і аксесуарах, у товарах на полицях магазину і безлічі і безлічі простих нехитрих речей, що оточують нас на кожному кроці. Досить лише зробити її звичною, природною, невід’ємною частиною життя.

Олена Федорова


Всі з нетерпінням очікують весну, бо за довгі зимові холоди ми добряче скучили за нею. І тому члени НКДГ „Творчі ініціативи” вирішили відсвяткувати прихід цієї прекрасної пори року. Тож 20.04.2019 р. всі бажаючі зібралися в бібліотеці ім.М.Островського щоб відсвяткувати прихід весни. Господинею цього дійства була Олена Федорова. А це було справжнє дійство. Все було продумано до дрібниць. Завдяки зусиллям Олени у кожного склався образ весни - красуні-дівчини у вишитій сорочці, яка вміє не тільки почастувати гостей смачними стравами, а й розважити веселими іграми і конкурсами. Цю весну ми будемо памятати ще дуже довго. Таке феєричне свято налаштувало наші серця на сприймання життєвого позитиву.

Підготували  Бакуменко Лідія, Проніна Світлана 

Комментариев нет:

Отправить комментарий