9 нояб. 2018 г.

ПУЩА-КАСТАЛЬСЬКА

Відомо, що у давніх Афінах філософи полюбляли збиратися у заміських гаях – Академіа і Лікей, звідки, до речі, і добре знайомі нам слова „академія” і „ліцей”. А от місцем, яке вподобали поети Києва, та й не лише Києва, стала Пуща-Водиця. Бо саме у ній 7-8.09.2018 р. вже вдруге відбувся такий унікальний захід, як літературно-поетична майстерня „Кастальський ключ”.
Дуже добре, що це  починання не стало єдиним щасливим випадком,  а завдяки зусиллям його організаторів   громадського діяча В. Б. Петровського та поета, члена Національної спілки письменників України та Національної спілки журналістів України Геннадія Горового стає вже традиційним. 
Організатори не повідомили скільки їм довелося витратити енергії, сил та часу, щоб переконати  Міністерство соціальної політики України надати фінансову підтримку заходу, знайти відомих письменників, які мали час і можливість провести заняття у майстер-класах. Я, як учасник, можу засвідчити, що з усім цим вони впоралися на „відмінно”.
„Ми підбирали викладачів так, щоб наші майстер-класи  могли бути корисними як для досвідчених авторів, так і для початківців, щоб усі могли почерпнути  з них щось корисне” -  каже Геннадій Горовий.
Попри те, що день сьомого вересня  видався  по-осінньому похмурим  настрій у кількох десятків  поетів, яким навіть і інвалідність не завадила творити, був чудовий. При цьому на майстер-класи завітали  поети не лише з Києва та столичного регіону, але і з інших областей. Серед них і зовсім молоді автори і ті, в кого за плечима довге життя, початківці і члени Національної спілки письменників України, наприклад Алла Диба з Києва. Той факт, що на „Кастальский ключ” завітали навіть члени Національної спілки письменників України ще раз свідчить про авторитетність цього заходу, бо навіть досвідчені митці отримали нові знання і навички. У майстер-класах взяли активну участь і члени НКДГ „Творчі ініціативи”: Валентина Братчанська, Світлана Проніна, Євгеній Познанський, Власенко Олена, а очолювала наш творчий десант сама голова групи  Олена Анатоліївна Василенко. Заняття проходили у приміщенні дитячого оздоровчого комплексу, що знаходиться на тринадцятій лінії Пущі-Водиці і носить  ту ж саму назву що і селище „Пуща-Водиця”.
 Після урочистої церемонії відкриття учасників поділили на дві групи: одна йде услід за відомим поетом Сергієм Пантюком, на них чекає семінар-практикум „Поезія, як мистецтво та спосіб самовираження”, Поетичний інструментарій: образ, рима тощо”, Проблема останньої крапки”. Для другої групи відомий бард Юрій Чайка з Харкова веде семінар „Співана поезія, як соціальне явище” та „Індивідуальна творча майстерня”. Але досвідчені митці не обмежилися  сухим викладом тем, а зуміли організувати цікаві захоплюючі завдання після завершення теоретичної частини Сергій Пантюк поділив своїх учнів на дві групи „критиків” і „поетів”. „Поети” читають власні вірші, а «критики» розбирають їх, критикують, вказують на недоліки. Потім групи міняються ролями. Проте це заняття пройшло у надзвичайно приязній, теплій атмосфері і ніхто ні з ким не посварився, бо це була дійсно цікава літературна робота, а критика, попри усе, залишалася коректною та об’єктивною.
Наприкінці роботи Сергій Пантюк  дає учням завдання: написати на наступний день сонет (сонет вірш складної форми, який складається з двох стовпчиків  по чотири рядки у кожнім – це так звані „катрени”, та двох стовпчиків у яких по три рядки – це терцети. При цьому катрени мають бути пов’язані двома римами і терцети також двома. Усього чотирнадцять рядків). Виконані сонети він перевірив  вранці
Так само цікаво  проходить робота і в групі Юрія Чайки. Митець щедро ділиться досвідом, індивідуально і тактовно розбирає поезії кожного з учасників, дає кваліфіковані поради. 
Увечері, коли заняття закінчилися, після вечері (до речі, годували протягом обох днів дуже смачно), розпочинається концерт „Осіння фантазія”. У ньому беруть участь і самі організатори і викладачі і „учні”. Дружніми оплесками вітають слухачі задушевний спів Володимира Петровського, прекрасні поезії читає Геннадій Горовий, чудово виступають Олеся Сінчук, Микола Криндач та інші митці. а розпочався цей концерт віршами киянина Євгенія Познанського, які виконує  Олена Анатоліївна Василенко:
Ми з міфів знаємо: у давнину було
Натхнення для поетів джерело.
Сучасники Гомера й Гесіода
Вважали: той, хто п’є кастальску воду
Поезії напише невмирущі.

А ми із вами тут зібрались в Пущі.
Тут не одне чарівне джерело.
Ліси й озера чисті, наче скло.
А головне цей класний майстер-клас,
Який до нас наближує Парнас!

Отож є найсвіжіша з пропозицій
Змінити назву: хай Пуща –Водиця
Віднині зветься так:
Пуща-Кастальска!
Простіть мені, благаю, це зухвальство!
Хай всі серця, мов келихи героїв,
Наповняться живильною водою
Натхнення, знань нових, нових сюжетів,
Що може бути краще для поетів?
Тож вип’ємо, питущі й непитущі!
За тих, хто робить цю Кастальську Пущу!
А скільки позитивних емоцій подарували усім пісні Юрія Чайки. На дворі вже ніч, а розходитися не хочеться. Нарешті сон перемагає, більшість учасників не сплять і ще працюють над сонетом.
Наступного дня ми прослухали курс „Основи прозобудування” та „Прийоми надання персонажам твору індивідуальності” (ведучий – член НСПУ – Сергій Батурин). Досвідчений письменник детально розбираючи уривки з власних творів та демонстрував тайни і секрети власної майстерності.
Усі учасники щиро дякують організаторам і викладачам і сподіваються, що образно кажучи, „Кастальське джерело не всохне, і цей захід проходитиме регулярно.
Євгеній Познанський



Комментариев нет:

Отправить комментарий