12 нояб. 2018 г.

Екскурсія до музею Булгакова

Київ. Андріївський узвіз 13, "Будинок Турбіних" - Літературно-меморіальний будинок-музей Михайла Афанасійовича Булгакова. Саме сюди, 13.10.2018 р. завітали члени НКДГ "Творчі ініціативи".
Ця будівля на Андріївському була зведена в 1888 - 1889 рр. за проектом архітектора Горденіна. Садиба має кам’яні перший поверх і цоколь. Другий поверх дерев’яний, обкладений цеглою, під залізним дахом. Музей заснований на початку 1989 р. Головна його експозиція знаходиться на другому поверсі, де в 1906 - 1919 рр. мешкала сім’я Булгакових. І саме сюди поселив письменник родину Турбіних, головних героїв свого першого роману "Біла гвардія".
Заходимо до музею, в кімнаті зі старими важкими меблями нас зустрічає екскурсовод. Сходами піднімаємося на другий поверх і потрапляємо в кімнату для гостей. Старий паркет поскрипує під ногами. Кімната наповнена грудневими сутінками 1918 р. Велике дзеркало венеціанського скла, чорне фортеп’яно, родинні світлини... Деякі речі мають білий колір. Це відтворені предмети інтер’єру, що не збереглися, але без яких будинок був би напівпустим.
В будинку на Андріївському родина Булгакових оселилася в 1906 р. – велика, весела метушлива і галаслива. Мати - Варвара Михайлівна займалася вихованням сімох дітей, а батько Афанасій Іванович був богословом і релігієзнавцем. Михайло був старшим братом, навчався в Київській гімназії, а згодом в Університеті Святого Володимира, на медичному факультеті. Приймав участь в Першій Світовій війні, був лікарем на західному фронті. Одна з кімнат - це лікарський кабінет Булгакова, місце, де він приймав пацієнтів і проводив огляди.
Влітку 1919 р. Михайло Булгаков вступає в армію білого генерала Денікіна і їде з Києва на Кавказ. Два його молодших брати наслідують його приклад, а родина Булгакових назавжди покидає будинок №13.
Кімната Олени Турбіної. Лампа під червоним капором. Тут біля ліжка хворого брата вона молиться, тут вона бачить ведіння, знак, що брат Олексій одужає.
Через шафу потрапляємо в наступну кімнату - кімнату Михайла Булгакова, в якій збереглася колекція метеликів та малюнки письменника.
В родині Булгакових любили читати. В "Балагані", так називали кімнату з трьома дверима, що була проміжною між кухнею  та столовою, стояли книжкові шафи. Наша екскурсія зупинилась тут і зав’язалась дуже цікава дискусія щодо політичного і літературного життя Булгакова в 30 роки XX ст.
Закінчувалась наша мандрівка будинком Булгакових в сьомій, примарній кімнаті, в тій кімнаті, яку не можливо відвідати, але можна побачити за допомогою сюжету роману Булгакова, і завдяки своїй уяві.
Цікавою і пізнавальною стала для нас зустріч з видатним письменником, його родиною та творчістю. Вважаю, що вона не стане останньою, бо кожен хто живе в цьому найкращому місті не може залишатися за межами Булгаковського світу.
 Володимир Радченко

Комментариев нет:

Отправить комментарий