12 апр. 2018 г.

На виставці винаходів геніального Леонардо

Такі люди народжуються раз на тисячоліття, своїм інтелектом вони випереджають час на кілька століть, їх ще називають геніями. Він знаменитий художник і винахідник, математик і інженер, композитор і музикант, філософ і анатоміст, одна з найвизначніших постатей епохи високого Відродження, так би мовити універсальна людина або Homo universalis (лат.). Це звичайно ж, Леонардо да Вінчі. Саме на виставку його винаходів члени НКДГ «Творчі ініціативи» вирушили 31.03.2018 р.
На вході на виставку всіх вразила механічна конструкція лева, якого сконструював Леонардо. За його задумом в нього мала сідати людина і вона могла керувати левом, а найдивовижніше, що з його пащі мали випадати квіти, які лев дарував знатним дамам. Також Леонардо сконструював прототип сучасного робота, який міг ходити.
Далі на наші очі потрапили літальні апарати, які сконструював Леонардо.      Він спостерігав за польотом різних птахів і намагався зрозуміти, як зробити так, щоб і людина змогла літати. Звичайно, важко було щось сконструювати у XV ст., коли ще не був винайдений двигун, однак прототип аероплану він все ж створив. Далі ми побачили прототип сучасного танка, який також винайшов учений. Його мали тягнути коні, але оскільки вони лякалися гучних вистрілів, то його повинні були везти люди, що також було нереальним. 
І у військовій галузі Леонардо да Вінчі проявив себе: він створив гармату, яка одразу стріляла вісьмома ядрами і навіть 20–ма, але і цей винахід потребував ще свого вдосконалення. Для будівельної галузі, крім багато чого іншого,  він сконструював підйомники для великих вантажів.
Залишив він свій слід і в музиці: Леонардо з’єднав струнні інструменти з клавішними і таким чином з’явився рояль, також він з’єднав барабани, в результаті чого звук став набагато кращим.
У якості архітектора, Леонардо да Вінчі замислювався над створенням ідеального міста, яке обовязково мало знаходитись поблизу водойми.
Леонардо да Вінчі був анатомістом. Він один з перших точно змалював людські органи і його малюнками користувалися вчені аж до XX ст. Саме він найбільш точно розрахував так званий золотий перетин стосовно людського тіла.
На виставці також представлені репродукції найвідоміших картин Леонардо: Мона Ліза, Таємна вечеря, Благовіщення, пані з горностаєм та інші, які він малював протягом довгих років. Це відбувалося зокрема й тому, що фарби на той час були дуже дорогі, оскільки виготовлялися з натуральних матеріалів, тому на них потрібно було заробляти кошти з інших джерел. У живописі він також започаткував новий напрям: замість двовимірного малюнка, Леонардо запропонував тривимірне зображення, зокрема на іконах.
Описане тут - це лише маленька частина того, що ми побачили на виставці,  на ній представлено багато різних механізмів, винайдених Леонардо,  які важко описати, але головне, це те, що, мене, наприклад, дуже зацікавила постать генія, і я б хотіла почитати про нього якусь хорошу книжку. Думаю, в кожного з нас виставка викликала свої враження і помисли, але знаю точно, що вона нікого не залишила байдужим.

Потеляхіна Марина









Комментариев нет:

Отправить комментарий