24 февр. 2018 г.

Ото була весна ("Новий український театр")

П’ятниця, 23.02.2018 р., морозний сніжний київський вечір. Ми заходимо в підворотню на вулиці Михайлівській і опиняємося поблизу театру, про існування якого в Києві досі не знали, хоча він заснований ще наприкінці 90-х років. Якби не запрошення , передане нам НКДГ “Творчі ініціативи”, то невідомо, чи б і дізналися.
Вітальня театру затишна, тут є акваріум, піаніно і купа афіш по стінках. Адміністратор особисто запрошує глядачів до зали, причому це стосується абсолютно всіх — всі гості мають не “номер в ряду”, а власне ім’я. Поки заходимо — дійство-вечорниці вже починається.  Всі актори молоді, тож прекрасно і невимушено рухаються і співають. Спочатку це трохи незвично, але під час спектаклю починаємо розуміти, що жодна нота в музичному оздобленні не зайва, так само, як і рефрен гри “Кіт-кіт, доганяй”, що супроводжує героїв протягом всіх двох годин.
Вразила не тільки гра акторів, але й сам твір — літературна основа. Чуттєва, пристрасна і така страшна в своїй буденності історія — абсолютно новий для нас Карпенко-Карий. Любовний трикутник, такий вічний, звучить зовсім по-українськи у виконанні Віталії Почивалової, Олександра Гайдамчука та Ірини Шумської. Перцю у відносини героїв додає і старше покоління — як то водилося завжди й усюди. Свекруха (Ольга Білоног) така реальна та типова, що хочеться, як в дитинстві, теж піднятися на сцену і сказати їй “Що ви робите, мамо”.
Тепер, за словами адміністратора театру, буде важко заспокоїтися, доки не передивимося більшу частину репертуару.
Єдине — архітектура театру не зовсім пристосована для незрячих, але це цілком компенсується дбайливим і уважним ставленням до глядачів з боку адміністрації. Тож завітайте — не пошкодуєте

Юрій та Євгенія Вишнякови


Комментариев нет:

Отправить комментарий