12 мая 2017 г.

Екскурсія на Лантманнен АКСА (Бориспіль)


Смачний, поживний та корисний сніданок та ще, щоб і часу не забирав надто на приготування, та ще щоб усім членам родини до вподоби, та ще, щоб і по гаманцю не бив надто… та ще й, щоб… Актуальна ранкова проблема… Як варіант – різні пластівці, мюслі та інше сипнув у тарілочку, залив молоком, йогуртом чи кефіром і насолоджуйся. Я не являюсь прихильником такого харчування, але часто ці пластівці, мюслі та каші швидкого приготування дуже виручають, економлячи час, якого зранку частенько не вистачає та втамовуючи голод приємною на смак сумішшю. Допомагають вони і в дорозі, де, як правило, особливо вибирати не приходиться. Саме цікавість споживача (хоч і не надто активного) «потягнула» мене  відвідати виробництво компанії Лантманнен Акса у м. Бориспіль, що виробляє сухі сніданки на основі злаків. Задля власного заспокоєння, що хоч і інколи, але не зовсім «резину» та «пластик» я вживаю.
Сонячного квітневого дня 25.04.2017 року ми з членами НКДГ «Творчі ініціативи» вирушили до Борисполя. Опинившись на підприємстві, нас передали у дбайливі руки головного технолога. Пані Наталія розповіла, що підприємство «Лантманнен Акса» є частиною потужного швецького концерну «Lantmannen» і існує на українському ринку понад 16 років. В Борисполі знаходиться єдине в Україні виробництво і годує воно своїми сніданками не тільки українців, а й понад 14 країн Європи. «Lantmannen» є головним постачальником своїх булочок до Білого дому, ресторанів Макдональдс, круїзних лайнерів та ін.
Знайомлячи з продукцією, пані Наталія влаштувала дегустацію і пригостила хрусткими мюслями з горіхами, шматочками фруктів, ягодами, медом та ін., гречаними, вівсяними, пшеничними та кукурудзяними пластівцями, а також батончиками зі злаками, різними фруктами, шоколадом та горіхами. Серед нашої групи також виявились споживачі продукції, а, як вияснилось, особливо її полюбляють молодші члени родин.
Звичайно ж   виникали запитання щодо натуральності, якості, корисності продукції і головний технолог завірила нас, що на підприємстві у Борисполі, як і головному у Швеції встановлені підвищені вимоги до якості сировини та готової продукції і компанія несе відповідальність за якість від початку процесу до кінця, так би мовити – «від землі до столу». Все це підтверджують відповідні сертифікати. У виробництві своєї продукції компанія використовує цільне зерно, бо саме його закуповують, а не готове борошно, завдяки чому продукція містить корисну клітковину. В якості приємних добавок тільки натуральні інгредієнти: злакові, мед, горіхи,  фрукти та ін.  Також продукція не містить барвників, желейних фруктів, ГМО та консервантів. Пані Наталія розповіла, що її дитина  до сніданку обирає тільки вівсяну кашу швидкого приготування з яблуком та корицею. І це полегшує життя усім.
Далі, прослухавши відповідний інструктаж по техніці безпеки і одягнувшись у спец одяг, пані Наталя провела  нашу групу власне на виробництво, яке виявилось не дуже великим, але потужним. Тут ми і спостерігали це дійство поетапного перетворення звичайних зерен у смачні та хрусткі штучки. У повітрі приємно пахло, як у пекарні. На той час на лінії  був запущений процес вироблення пластівців. Починається він з підготовки та перемелювання цільного зерна. З цієї сировини формуються напівфабрикати у вигляді кульок, які пройшовши через так званий екструдер, виходять вже у вигляді пластівців. Далі їх глазурують, якщо потрібно та додають інші складові. Наприкінці процесу готові пластівці фасуються. Кожна упаковка проходить через спеціальні детектори, щоб уникнути будь-якого браку. На виробництві працює всього 28 осіб у 3 зміни без вихідних і виробляють вони понад тону продукції на добу. На полицях супермаркетів можна помітити  продукцію AКСA, це: гречані, вівсяні, кукурудзяні та пшеничні пластівці, каші швидкого приготування (вівсяні, гречані, з шматочками фруктів, ягодами, горіхами, вершками, молоком, цукром та ін.), мюслі «4 злаки», хрусткі мюслі, каші моментального приготування в сашетах та зернові батончики. Лінія «START!» представляє сухі сніданки у вигляді кукурудзяних пластівців та різноманітних фігурок з різними добавками. Також: хлібці та сухарики Finn Crisp.
Як завжди час проминув дуже швидко і ми залишали виробництво «Лантманнен Акса» з приємними враженнями. Дякую пані Наталії та Валентині Олексіївні за чудово  проведену та організовану екскурсію!
Ірина Дмитрук








Комментариев нет:

Отправить комментарий