24 янв. 2020 г.

Подорож у храм науки та культури

17.01.2020 р. разом з членами НКДГ „Творчі ініціативи” я мала особливо приємну нагоду відвідати з екскурсією унікальне місце: Національну бібліотеку ім. В. Вернадського. Воїстину, це справжня скарбниця! Скарбниця як у матеріальному, саме тільки Пересопницьке Євангеліє, що також зберігається у її фондах, оцінюється аж у мільйон доларів, так і в духовному, культурному, просвітницькому планах. І, повірте, не потрібно зневажливо відмахуватись: нащо, мовляв, ті бібліотеки нині, у час комп’ютерних технологій і електронних книг. Вони, до речі, також повно і різнопланово представлені, адже існує у бібліотеці аж цілий спеціальний відділ, робота якого якраз і полягає в обробці, систематизації та архівуванні саме електронної інформації. Але ж ви тільки вдумайтесь, що у бібліотечних фондах зберігається на сьогодні понад 16 мільйонів одиниць зберігання! Мільйони справжніх, реальних, матеріальних речей, в яких сотні і навіть тисячі років! Так, наприклад, одним з найдавніших артефактів з бібліотечного фонду є глиняна табличка з письменами, котра має вже понад 3 тисячі років. Стародавні рукописи, часописи, автографи, ноти, карти і ще безліч і безліч найрізноманітніших носіїв, на яких протягом історії людство зберігало інформацію знаходяться у цих майже священних стінах. Їх, до речі, і називають не книгами, а одиницями зберігання саме тому, що значна частина з них книгами якраз і не є у звичному для нас розумінні цього слова. Для зручності систематизації і каталогізації, а також полегшення роботи з інформацією для відвідувачів і співробітників увесь бібліотечний фонд поділено на окремі відділи, бібліотеки в бібліотеці, так би мовити: юридичний, музичний, картографічний, бібліотеку президентів України, засновану Леонідом Кучмою тощо. Неймовірні відчуття охоплюють, скажу я вам, у цьому царстві мудрості і предковічних знань, накопичених людством протягом тисячоліть свого існування. Та й внутрішнє оформлення приміщень також налаштовує на відповідний емоційний лад: чого тільки вартий величезний гобелен-триптих, присвячений розвиткові слов’янської писемності, що прикрашає хол бібліотеки і має розмір сім на три з половиною метри. Обожнюю екскурсії, після котрих виходиш окриленою і натхненною, адже й самій пора би уже взятись за роботу, самі собою збірники не напишуться. Отож, екскурсія виявилась, мабуть, знаковою, налаштувавши мене на робочий лад. Свята вже майже позаду. Час братися до праці.

Олена Федорова

Одним із цікавих заходів, який відбувся в мене на початку цього року, стало відвідання Національної бібліотеки України ім. В.І. Вернадського, підпорядкованої НАН України.
Тут дуже затишно, світло, а запах книжок відразу відсилає пам’ять до шкільної бібліотеки. Щойно ми переступили поріг, нас зустріла привітна співробітниця закладу, яка провела незабутню екскурсію, багато розповіла і водила кількома залами. Зокрема, дивилися залу з каталогами і картотеками переліку книжок бібліотеки, картки з назвою яких містяться у маленьких скриньках. Завітали ми й то відділу картографії. Там також плідно працюють, організовують різні заходи та лекції для студентів тощо. Є зала, де виставлені усі книги музею.

Також ми побували у Фонді Президентів України. І побачили безліч подарунків, одержаних Президентами України, – адже саме тут представлена їхня велика колекція, багато книжок тощо.

У фондах бібліотеки зберігається сила-силенна примірників різних видань, є й рукописи творів М. Гоголя, Г. Сковороди, ще – ноти, навіть можна побачити дещо шрифтом Брайля. Вразила нас, відвідувачів, і десятикілограмова книга!

Це відвідання потаємного й загадкового книжкового світу збагачує кожного, хто має нагоду сюди потрапити. Адже у читальних залах можна замовити і ознайомитися з літературою різних наукових галузей, погортати сторінки іноземної періодики тощо. Тому відвідують бібліотеку чимало науковців, дослідників, студентів, аспірантів та всіх, хто присвятив своє життя науці. Ця екскурсія розширила й наш світогляд, дала змогу зазирнути у чарівне царство книги й побачити роботу цього серйозного науково-дослідного закладу зсередини.

Нам дуже сподобалась наша екскурсовод, яка зробила екскурсію яскравою й надзвичайно інформативною. Щира дяка всім організаторам! Ми одержали величезне задоволення!

Підготували Лідія Бакуменко та Інесса Сидоріна




Комментариев нет:

Отправить комментарий