19 янв. 2020 г.

ГОТУЄМО РАЗОМ( випуск 8) Збережіть до майбутніх Різдвяних свят!


12 страв до різдвяного столу
За давньою традицією, 6 січня, ввечері, починається різдвяне святкування у християн східного обряду. Вечір цей зветься Святим чи Свят-Вечором, або ж Навечір'ям Різдва Христового.
Це один з найбільш шанованих днів для всіх християн - і східного, і західного обрядів - та одне з найважливіших родинних свят, коли кожна сім'я створює в оселі атмосферу затишку та злагоди.
Під час трапези за столом ні в якому разі не можна лаятися, сперечатися і лихословити.
На столі обов'язково повинні стояти 12 пісних страв, кожна з яких має особливе значення. Чіткого переліку страв – немає. В різних місцевостях України є свої традиції, свої різдвяні страви. Але обов'язковими вважаються: кутя, узвар, борщ, вареники та випічка.
На Галичині кутя густа та щедро заправлена горіхами і маком, на Волині обов'язкові борщ із грибами та картопля в "мундирі", на Закарпатті подають пісні деруни та "галамбець" ( ковбаски, зроблені з кукурудзяної каші з підсмаженою цибулею), на Луганщині вважають, що на різдвяному столі обов'язково мають бути пироги, а кутю варять із рису. Кожна господиня ретельно підбирає святкове меню, згідно з сімейними традиціями та уподобаннями. Але іноді хочеться чогось нового, незвичного.
Тому, до Вашої уваги пропонуємо 12 різдвяних страв, які обов’язково усім прийдуть до смаку. Отож:
1.Кутя.
Кутю зазвичай готують із пшениці. Крупу добре промивають, заливають холодною водою і залишають на 2 години, щоб набухнула. Потім відціджують, заливають окропом варять на невеликому вогні до готовності. У готову кашу кладуть розтертий у макітрі (або у дерев'яній ступці) мак, розмочені родзинки, товчені горіхи і мед. Кутя може бути густою, або рідкою, тоді необхідно долити холодну переварену воду, або виноградний сік.
2 скл. пшениці, 1 скл. маку, 1 скл. горіхів, 50 г родзинок, 100 г меду

2.Вареники
Пісні вареники готуються з пісного тіста з різними начинками – солодкими та солоними.
Пісне заварне тісто для вареників
Борошно - 2 склянки (може зндобитися трішки більше або менше, все залежить від якості борошна), олія - 2 ст.л., сіль - 0,5 ч.л., окріп - 1 склянка.
Борошно пересіюємо, робимо заглиблення, додаємо сіль, олію та окріп. Добре перемішуємо. В результаті повинні вийти борошняні грудки різного калібру. Даємо тісту трохи охолонути, щоб воно перестало бути обпікаючим і гарненько вимішуємо до однорідного гладкого тіста. Накриваємо тісто каструлькою і даємо йому відпочити 15-20 хвилин. А далі розкачуємо, вирізаємо з тіста кружечки, кладемо начинку та формуємо вареники.
Начинка до вареників з картоплею і гречкою
Картопля – 6 штук (середніх), 0.5 скл гречки, цибуля – 2 головки, сіль, перець.
Картоплю чистимо та варимо до готовності. Гречку, також, відварюємо. Цибулю смажимо на олії близько 15 хвилин. Відціджуємо картоплю, розминаємо до стану пюре, додаємо гречку, цибулю, солимо та перчимо до смаку.

3. Голубці
1 капустина, 6 середніх картоплин,1 велика морква,1,5 скл. рису, 0.5скл. гречки, 3-4 цибулини, олія, сіль, перець, часник, кріп.
Листочки капусти відділити від качана, відпарити в підсоленій воді. Потовщені місця зрізати. Сиру картоплю і моркву помити і почистити. Картоплю натерти на дрібній тертці (або пропустити через м'ясорубку) і не відтискати.Моркву натерти. Промиту гречку і рис залити окропом, довести до кипіння і запарити. Цибулю почистити, дрібно нарізати, підсмажити на олії до золотистого кольору.
Всі інградієнти вимішати. Посолити, поперчити, додати часник і зелень кропу. Накладати фарш в капустяне листя і загортати. Скласти голубці у деко, налити води у рівень з голубцями . Поставити в духовку на 1-1.5 години. Дно посуду можна викласти капустяними листками.

4. Борщ з вушками
На борщ (на 3 літри води): 3-4 буряки, 2 морквини, корінь петрушки, 2 картоплини 3 цибулини (2 для варіння, 1 – для засмажки), перець чорний, зелень кропу, базилік, часник, сіль грибний відвар від начинки для вушок, 1 скл.бурякового квасу, або капустяного розсолу. Вушка: тісто пісне, як на вареники 50-70 г сушених грибів олія для смаження, сіль, перець
Грибний відвар доливаємо водою, додаємо почищені моркву, петрушку, картоплю і 2 цибулини. Варимо це все на невеликому вогні, періодично знімаючи пінку до готовності моркви, картоплі і петрушки. Буряк миємо, чистимо, натираємо на терці і кладемо у киплячий овочево-грибний відвар, доливаємо квас, або розсіл, доводимо до кипіння і знімаємо з плити. По тому, борщ має настоятися кілька годин. Краще баняк накрити рушником.
Настояний борщ відціджуємо. Часник січемо з кропом і базиліком. Подається борщ у гарячому вигляді з вушками в тарілці, з додаванням смаженої цибулі, посипаний зеленню з часником. .
Вушка. Спершу для вушок відварюємо гриби. Гриби бажано брати білі. Сушені гриби попередньо відмочуємо протягом кількох годин у воді, а якщо заморожені, то просто відварюємо. До білих грибів можна додати і звичайних печериць, щоб начинки вийшло троха більше ;). Смачний відвар із грибів буде використаний для борщу.
Начинка для вушок. Гриби відцідити, змолоти на м’ясорубці. Цибулю подрібнити і пісмажити на олії. Окремо висмажити гриби, щоб випарувалася волога, тоді додати до них цибулю, сіль та перець. Цим фаршем будемо начиняти вушка. Замішуємо тісто і ліпимо вушка формою, як пельмені. Відварюємо, відціджуємо, викладаємо на дошку, щоб стекли.

5.Капуста (капусняк з фасолею і картоплею)
Нам знадобиться: 400 г квашеної капусти, 6-7 картоплин, склянка звечора замоченої квасолі, перець чорний горошком, тмин, сушена, або свіжа зелень, сіль, часник, 2 цибулини, олія.
Квасолю замочуємо у холодній воді на ніч. Потім відварюємо її до готовності.
Картоплю чистимо, але не ріжемо. Кладемо її цілу у квасолю. Варимо до готовності картоплі. Капусту відціджуємо, промиваємо і варимо окремо у невеликій кількості води.
Картоплю разом з квасолею товчемо, або збиваємо за допомогою блендера на пюре.. Можемо протерти через сито. Змішуємо пюре з капустою і відваром, додаємо тмин, розмішуємо і ще раз доводимо капусняк до кипіння. Подаємо з смаженою цибулькою, зеленню та часником.

6. Квас (перша страва)
Нам знадобиться: Жменька сухих опеньок, склянка великої білої квасолі, пів-склянки гречки, 3 цибулини, корінь петрушки, склянка капустяного розсолу(квас), лавровий лист, сіль, перець, олія.
Гриби та квасолю замочити на ніч. Замочені гриби промити, довести до кипіння і злити воду декілька раз. Добре промиті гриби і квасолю заливаємо 2, 5 літрами води і варимо на маленькому вогні до готовності. 1 цибулину ріжемо пів-кільцями, гречку промиваємо. Усе це кладемо до грибів з квасолею, додаєм лавровий лист, сіль, перець за смаком і варимо до готовності гречки. Потім доливаємо квас, доводимо до кипіння і знімаємо з вогню . Подаємо з хрусткою смаженою цибулькою. Можна посипати товченим часником.

7. Мачанка (грибний соус)
Білі сушені гриби - 50-60 г (дві жмені), 2 цибулини, борошно - 1 повна ст. л., соняшникова, або оливкова олія для смаження. сіль, свіжомелений чорний перець, паприка (солодка), зубчик часнику
Сушені гриби залити водою і залишити на 3-4 год. Потім їх добре промити, залити чистою водою (500-600 мл), довести до кипіння, накрити кришкою і варити на малому вогні 1 год. Цибулю почистити і нарізати дрібними кубиками. В каструлі (краще антипригарній) на олії, час від часу помішуючи, підсмажити цибулю з дрібкою паприки до прозорого стану. Зварені гриби промити і порізати. Грибний розсіл слід процідити через сито.
Порізані гриби додати до цибулі, посолити і, періодично помішуючи, смажити на невеликому вогні 15 хв., після чого додаємо ложку муки смажимо ще 1-2 хв. ретельно помішуючи. Потім заливаємо невеликими порціями грибний відвар не перестаючи помішувати. Сіль, перець, часник за смаком. Можна додати зелень петрушки. Для пікантності можна добавити кокосове молоко.

8. Пампухи
Склянка теплої води (близько 50 градусів), пучка солі, цукор — за смаком (мінімум — столова ложка без гірки), сухі активні дріжджі (11 грамів), 3 столові ложки соняшникової олії, мука, повидло, олія для смаження, цукрова пудра.
Вилити в миску склянку теплої води, додати пучку солі, цукор, дріжджі, перемішати і зачекати 10 хвилин, щоб запрацювали дріжджі. Потім додаємо в миску олію і знову все перемішуємо. Після цього потроху додаємо решту муки і вимішуємо. Спершу вимішуємо тісто дерев’яною ложкою, а потім — руками (додаємо стільки муки, скільки візьме тісто). Тісто потрібно місити до тих пір, поки воно не перестане липнути до рук.
Повидло краще взяти густе – яблучне , або сливове. В повидло можна покласти трояндові пелюстки, перетерті з цукром, або цитринові цукати. Можна добавити подрібнений мускатний горіх, ложку меду, або маку. Можна зробити пампухи зі шматочками бананів.
Тісто розкачуємо на дошці. Умовно ділимо навпіл. Склянкою робимо на одній частині тіста (дуже легенько) кружечки, на які кладемо начинку. Накриваємо другою частиною тіста і витискаємо склянкою кружечки. Складаємо ці кружечки на дошку, посипану мукою і ставимо в тепле місце на 10-15 хв., щоб підійшли. Потім смажимо у великій кількості олії до золотистого кольору. Готові пампушки посипаємо цукровою пудрою.

9. Кисіль з чорносливом
Для рецепту буде потрібно: крохмаль кукурудзяний - 4 ч.л., цукор - 1 склянка
чорнослив - 400г
Зварити чорнослив (без кісточок) в 4 склянках окропу зі склянкою цукру, процідити. Виміряти відвар, долити стільки води, щоб всього разом вийшло 4 склянки. Остудити один стакан відвару, розбовтати з 4 чайними ложками крохмалю, влити тонкою цівкою, постійно помішуючи, в інші три склянки киплячого відвару. Коли загусне і з’являться бульбашки, зняти з плити, з'єднати з чорносливом. Подати гарячим, або холодним у креманці до пампухів.

10. Узвар
Сушені яблука – 100 г, сушені груші – 100 г, чорнослив – 100 г, сушені вишні – 100 г., родзинки – 50 г., мед – 3-4 ст. л., вода – 5 л.
Сухофрукти промити, залити водою і додати мед. Всипати в каструлю родзинки, накрити кришкою і варити на середньому вогні протягом години. Готовий узвар настояти протягом 3-4 годин, потім охолодити і подати на стіл.

11. Риба
Риба на Свят-Вечір може бути смажена, печена, заливна, копчена, в’ялена , або маринована.
Ми пропонуємо Вам канапки з оселедцем.
Для цього нам потрібен житній заварний хліб - 6 шматочків, філе оселедця 150 г., пів-цибулини, лимон, зелена цибулька, олія, сіль, листя салату.
Шматочки хліба необхідно звільнити від шкоринки і поділити навпіл. Це можна зробити по діагоналі і вийдуть трикутнички, можна зробити канапки прямокутної форми. 3-4 ст. л олії змішуємо з соком половини лимона і дрібкою солі. Цю суміш виливаємо на широку тарілку, викладаємо на неї шматочки хліба і залишаємо на 10 хв.
Листя салату миємо, просушуємо і викладаємо на тарілку пелюстками по колу. Шматочки хліба, насичені маслчно-лимонною сумішшю кладемо на листки салату сухим боком. Половику цибулини та лимона нарізаємо тоненькими скибочками і викладаємо на хліб. Філе оселедця нарізаємо шматочками і викладаємо на цибулю з лимоном. Зелену цибулю подрібнюємо і посипаємо нею канапки.

12. Хліб
На Свят-Вечір краще всього підходить житній хліб. Пропонуємо рецепт житнього хліба на заквасці.
Робимо первинну закваску. В мисочку наливаємо 0,5 л теплої води, додаємо борошна і замішуємо тісто як на оладки (приблизно два стакани). Борошно краще брати грубого помелу, бажано житнє. За відсутності такого підійде і борошно вищого сорту. Після замішування накриваємо кришкою або ще однією мискою і ставимо в тепле місце (25-300С) на 36 годин. Потім до цієї ж маси додаємо борошно (приблизно стакан) і замішуємо тісто вже як на густі оладки, накриваємо і залишаємо ще на 12 годин. Через 48 годин отримуємо рідку масу з бульбашками – це і є первинна закваска.

Перший заміс хліба : в отриману масу додаємо 0,5 ст. л. меду або цукру, 0,5 ст. л. солі (краще морської), борошно, замішуємо тісто; потім відщипуємо шматочок тіста гр. 200 ( вміщується в долоні) і кладемо в емальований глиняний горщик з кришечкою або в скляну баночку 0,5 л. Цей шматочок тіста і буде закваскою на наступний раз, ставимо її в холодне місце (холодильник) і зберігаємо там до наступного використання. Вимішене тісто, накриваємо рушничком і залишаємо відпочити на 30 хв.,потім знову гарно вимішуємо. і кладемо у змащену олією форму для випікання так, щоб тісто займало 1/3 форми(це може бути і тортниця, скляна форма, навіть сковорідка). Далі хліб має вистоятися, підійти в теплому місці без протягів .
Перший хліб може підходити і 4 години, і 12, а може і добу (залежить від самої закваски, від температури в квартирі, від погоди на вулиці), від атмосфери в сім’ї та настрою господині. Після підйому, коли хлібина заповнила форму ставимо випікати в прогріту духовку,випікаємо при температурі 180-2000С 40 хв. – 1год 20 хв. (залежить від можливостей самої духовки). Спечений хліб виймаємо з форми, викладаємо на рушник, змочуємо гарно верх і боки і накриваємо цим же рушником (вкутуємо) – скоринка з твердої стає м’якою і хрусткою. Важливо, перша хлібина може не так добре підійти як зазвичай, хліб може бути кислуватим (з наступними разами кислинка зникає).
Щодо замішування тіста, то маємо простір для творчості: поєднання різних видів борошно -пшеничне, житне, кукурудзяне та ін. ; додавати можна пластівці (напр, вівсяні), висівки, солод (має складати 3-7 % від загальної маси борошна – може «садити» хліб), сухофрукти (ізюм, курага та ін.), горіхи, різне насіння, жмих льону, джеми, прянощі , підсмажену цибульку, сиру натерту картоплю, сушені трави, тощо.
Дякуємо за увагу. Смачного. Веселих свят!

Підготувала Наталія Буць

Комментариев нет:

Отправить комментарий