28 янв. 2019 г.

ТЕАТРАЛЬНИЙ ВЕЧІР

17.01.2019 р. невелика група з НКДГ «Творчі ініціативи» відвідала Національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка. Для перегляду обрали виставу «Таїна буття» за п’єсою сучасного українського драматурга Тетяни Іващенко. У ній на основі архівних документів, спогадів, листів і реальних фактів актори намагаються відтворити на сцені творчі і особистісні пошуки Івана Франка, показати непросте життя геніального митця, його переживання і сумніви. Найбільше ж тут порушується тема особистого життя поета, кохання і стосунки із жінками, які вплинули на його творчість. Адже інакше ми б ніколи не побачили поетичної збірки «Зів’яле листя», цих чудових зразків інтимної лірики.
Вистава відбувалася на камерній сцені. І це вже саме по собі зближує глядача з акторами, адже зал невеликий і затишний. Дуже сподобався режисерський задум, коли перед самою виставою усіх відвідувачів запросили не на свої місця, а власне на сцену. Тут актори показували портрети митця і жінок, яких він кохав, розповідали про них і  взаємини з Франком. А вже потім розпочалася сама вистава, п’єса, яка, звісно, є художнім твором, хоча й заснована на реальних подіях, згадках і документах.
Сподобалося й те, як актори спочатку презентували себе, розповідали про те, кого вони гратимуть і про свою роботу у театрі.
Так, завдяки п’яти акторам, серед яких знані Народні артисти України - Галина Яблонська та Олег Шаварський, глядачі змогли привідкрити для себе завісу потаємного, осмислити вир переживань і роздумів, пошуків себе і власне сенсу буття, прагнень змінити щось у суспільному житті, що так непокоїли митця. Адже п’єса побудована так, що перед нами постають Іван Франко і його дружина, Ольга Хоружинська-Франко і молодими, запальними та завзятими, і вже у зрілі роки.
            Вистава залишила сильні враження і змусила по-іншому подивитися на деякі аспекти. Щира подяка акторам за цей приємний і незабутній театральний вечір!

Інесса Сидоріна

Комментариев нет:

Отправить комментарий