20 сент. 2018 г.

Пішохідна екскурсія „На схилах Дніпра”

Теплого недільного ранку 26.08.2018 р. разом з компанією „Pro Ukraine”, учасники НКДГ „Творчі ініціативи” здійснили прогулянку парками на схилах Дніпра.
Київ завжди славився значними зонами зелених насаджень. В наш час в місті нараховується більше 120 парків і скверів, а загальна їх територія дорівнює площі Дніпровського району. В кінці XIX - на початку XX століть Київ називали найзеленішим містом Російської імперії.
Розпочалась наша екскурсія в Маріїнському парку. Ще за царя Петра I на цьому місці було створено військовий плацдарм з зеленими насадженнями, а пізніше поруч було збудовано палац для прийому царських гостей. В середині XIX століття за наказом імператриці Марії Олександрівни, на плацдармі було розбито парк в пейзажному, англійському стилі. В часи Першої світової війни в Маріїнському палаці мешкала мати імператора Миколи II - Марія Федорівна. Дослідники вважають, що саме на честь  однієї з імператриць, парк і палац отримали свою назву.
Прогулюючись алеями Маріїнського парку, ми знайомилися з його пам’ятками, визначними місцями і спорудами.
Фонтан Термена, встановлений в 1900 році, виконував не лише естетичну а і практичну роль, забезпечуючи населення питною водою.
Пам’ятник генералу Ватутіну встановлений в 1948 році  на місці першої церкви на Липках.
Маріїнський палац збудований за наказом Єлизавети не сподобався Катерині II і був переданий до управління Київського генерал-губернатора. В першій половині XIX століття в ньому були розташовані військові казарми, шпиталь, в’язниця для полонених французьких офіцерів, санаторій штучних мінеральних вод. З 60-тих років палац знову стає резиденцією імператорської сім’ї. Після 1917 року в ньому розміщуються різноманітні державні установи.
З Маріїнського парку наша екскурсія перейшла до сусіднього Міського.
Міський парк (колишня назва Царський) є осередком культури. На його території знаходяться: літня сцена "Мушля", скульптури, пам’ятники та бюсти видатним діячам мистецтв - композитору Михайлові Глинці, актрисі Марії Заньковецькій, поетесам Анні Ахматовій та Лесі Українці. Про епізоди з біографій цих видатних людей дуже цікаво розповідала наш екскурсовод Тетяна Єфременко.
Було дуже приємно, прогулюватися алеями під гарні ритми вальсу, тихий шелест листя і мелодійний спів птахів.
Через малий міст Патона (інші назви „Парковий міст”, „Міст закоханих”, „Поцілунковий міст”, „Чортів міст”) наша екскурсія потрапляє до третього парку, парку під назвою Хрещатий.
Біля містка знаходиться скульптура присвячена усім закоханим. Італієць Луїджі та українка Мокрина, персонажі цієї композиції стали символом довгого і щирого кохання.
Серед туристичних пам’яток Хрещатого парку: водонапірні башти першого Київського водогону (1872 р.), Музей Води, дерево бажань, будівлі Лялькового театру та Київської філармонії.
Було цікаво послухати історії пов’язані з такими відомими київськими місцями як танцмайданчик „Жаба” та кафе „Слоник”.
Закінчувалась наша екскурсія біля будівлі Київської філармонії, колишній будинок купецького зібрання.
Дві години гуляли ми парками над Дніпром. Багато цікавого дізналися про історію нашої столиці, життя і побут киян, легенди і традиції київської громади, захоплююче і трагічне життя видатних людей.
Велика подяка всім організаторам цієї недільної прогулянки! Сподіваємось на наступні, ще більш захоплюючі мандрівки нашим Києвом!
Володимир та Тетяна Радченко








Комментариев нет:

Отправить комментарий