19 сент. 2018 г.

Пішохідна екскурсія Булгаковським Києвом

Тепло, майже спекотно. Квітне акація і липа, cпівають птахи та веселі англійські фанати. Київ на передодні літа.
Учасники НКДГ „Творчі ініціативи” 28.05.2018 р. рушили в мандрівку вулицями Києва, містом в якому жив, працював і творив справжній Майстер літературного слова.
Екскурсія перенесла нас в далекий грудень 1918 року. Саме про ті буремні часи писав в своєму творі „Біла гвардія” Михайло Булгаков. Розпочалася наша мандрівка біля пам’ятника видатному українському політичному та науковому діячу - Михайлові Грушевському, що встановлено біля Жовтого корпусу Університету. Саме в ньому сто років тому функціонувала Перша київська гімназія, в якій навчалися Михайло Булгаков та його брати.
Екскурсія побудована на епізодах роману „Біла гвардія”. Ми пройшли тим шляхом що і головний персонаж цього твору Олексій Турбін. В цьому образі уважний читач легко вгадує риси самого Булгакова.
В грудні 1918 до Києва увійшли війська Симона Петлюри. Турбін  та його родина стали активними учасниками тих подій. Рятуючи своє життя, Олексій біжить вулицями Києва, а наша екскурсійна група йде його слідами.
Велична біла споруда - Будинок Вчителя. До революційних подій 1917-1921 років в ній розміщувався Педагогічний музей. А після березня 1917 року тут засідала Українська Центральна Рада, саме тут було складено і проголошено IV Універсал, що проголосив в січні 1918 року першу незалежну українську державу.
Підходимо до будівлі Оперного театру. Ці місця зовсім не змінилися за сто років.  В будинку навпроти  - в магазині "Французький шик" розміщувався штаб полку, до якого було приписано Олексія.
Рухаємося далі. Величезна будівля Управління залізничними шляхами. Навпроти „Золоті ворота”. Перехрестя Прорізної та Володимирської. Олексія  поранено в руку, він втікає від патрулів. Мала Провальна вулиця (справжня назва Мала Підвальна) - це одна з двох вулиць, назву яких Булгаков змінив у своєму творі. Пораненого Турбіна рятує Юлія Рейс, що мешкала в будинку №15. В її квартирі поранений Олексій, страждаючи від жорстокої лихоманки, перебуває ніч, а вранці на візнику його везуть додому.
Софійська площа. Булгаков яскраво описує рух військ Симона Петлюри, що проходять нею. Софійський та Михайлівський собори. Пам’ятник Богдану Хмельницькому.
Закінчується наша екскурсія на Андріївському узвозі (в романі назва змінена на Олексіївський) біля будинку №13, де жив Михайло Булгаков. Тут же, за сюжетом роману, мешкала і родина головного героя. Описуючи квартиру Турбіних, Булгаков змальовує свій власний дім, місце де він жив, навчався, дружив та кохав. Місце, що назавжди залишилося в його душі та серці. Місце у самому дорогому йому Місті.
Велика подяка всім організаторам цієї чудової мандрівки!

Володимир та Тетяна Радченко

Комментариев нет:

Отправить комментарий