8 окт. 2019 г.

Музей кіно Довженко-центру

Так сталося, що за короткий час привелося побувати в різних музеях, об'єднаних одною ідеєю-гордістю за Україну і по справжньому сучасних. Тож 4.10.2019 р. члени НКДГ "Творчі ініціативи" відвідали сучасний Музей кіно.
Тут, в Голосієво, колись була потужна кінокопіювальна фабрика, а тепер на її теренах - Музей кіно Довженко-центру, дирекція Гогольфесту, експериментальна театральна сцена.
В музеї кіно зараз виставка про ВУФКУ-фотокопіювальне "виробництво", що містилося в Одесі, Ялті, Харкові і Києві. Хоча повсюдно на інтернет-просторах ви зустрінете, що виробництво було "радянським", після відвідин виставки у вас обов'язково виникне запитання - чому ж після того, коли це "управління" віддали Москві - шедеврів аналогічних "Землі" (створеного, безперечно, талатом Довженка, але і неможливого без художника Кричевського, оператора Демуцького, композитора Ревуцького) та "Людини з кіноапаратом" (Дзиґа Вертов-Давид Кауфман) - годі було й чекати. Прикро усвідомлювати, що український винахідник кіноапарату, Йосип Тимченко - одесит-за звичним українським розгільдяйством не запатентував свій винахід, хоча перші одеські фільми знімали саме цим приладом.
В основній композиції музею можна дізнатися про всі професії, дотичні до кіносценаристів, режисерів, операторів, дизайнерів, акторів, журналістів-культурологів. Наше кіно - це зайвий привід згадати Семенка, Яновського, Курбаса (він першим поєднав кіно і театр), Кавалерідзе, Шкурупія (чудового майстра детективу), Бажана в ролі головного редактора журнала "Кіно".
Експозиція інтерактивна, з екранами, де можна побачити фрагменти відомих фільмів, присутні QR коди для отримання додаткової інформації. По залі залюбки носився цілий клас, відтворюючи композицію постановки Курбаса "Джиммі Хіггенс" і переглядаючи кадри старих фільмів.
Кінолекторії, виставки, що будуть змінюватися кожні 3-4 місяці, кінотека і блискучі екскурсоводи (дякуємо, пані Марино, за можливість доторкнутися до експонатів серцем, а де-не-де і руками) чекають відвідувачів Довженко-центру
Екскурсію здійснено з НДКІГ "Творчі ініціативи"
Підготувала Євгенія Вишнякова



Комментариев нет:

Отправить комментарий