21 июн. 2015 г.

Скарбничя давнини

(22.03.2015 р.)


Скільки не відвідуй Національний музей історії України у Києві і щоразу знаходитимеш у ньому щось нове, цікаве, таке, що не побачив минулого разу. Це не дивно, бо цей заклад є одним з найстаріших музеїв держави, скарбницею, до якої зібрано усе найкраще і найцінніше.
Власне, сама будівля музею вражає своєю величністью  і красою. Ще б пак, музей споруджено за проектом геніального архітектора Владислава Городецького, добре відомого усім зодчого «будинку з химерами».
Свою роботу музей розпочав ще до того, як було завершено зведення будівлі, в 1899  році виставкою, приуроченою до ХI Всеросійського з’їзду археологів, що проходив у Києві.
1904 року відбулося освячення та відкриття музею з офіційною назвою: «Київський художньо-промисловий і науковий музей імені государя імператора Миколая Олександровича». Активну участь у створенні музею та його діяльності брали славетний меценат та колекціонер Богдан Ханенко, археолог, відкривач Трипільської культури Вікентій Хвойка та цілий ряд інших видатних діячів науки.
Разом з Україною музею довелося пережити чимало лиха: змінювалися його назви та керівництво, але він працював накопичуючі безцінні скарби нашої історії.
Зараз у музеї налічується більше шести тисяч експонатів. Це унікальні пам’ятки різних епох: старовинні посуд та зброя, стародруки та портрети. Експонати розповідають про нелегке та героїчне життя наших пращурів у часи Київської Русі та козаччини, сивої, ще дослов’янської давнини і вже набагато ближчих до нас вісімнадцятого – двадцятого століть.
Блискучі обладунки давніх вояків та яскраві портрети козацьких гетманів; чудові діорами давнього Києва та Запорізької Січі і міцна скриня-сейф останнього гетьмана Кирила Розумовського – усе це залишає масу вражень. Усі учасники екскурсії (23 особи), яка відбулась 22 березня 2015 року,  отримали неабияке задоволення від відвідання музею.

Познанський Євген

Комментариев нет:

Отправить комментарий