15 июн. 2015 г.

Екскурсія до кінофотофоноархіву

(22.05.2015 р.)

Чи цікаво Вам було б почути голоси Максима Рильського, Юрія Левітана,  маршала Жукова, Юрія Гагаріна та багатьох інших діячів нашої історії? Мабуть, кожному з нас хотілося б знати, як звучить голос улюбленого письменника, чи визначної особи нашої країни.  На щастя, така можливість у нас з вами є. Голоси багатьох відомих особистостей можна почути завдяки Кінофотофоноархіву. Саме там відбулась екскурсія 22 травня для 16 учасників НКДГ «Творчі ініціативи». Тут також можна переглянути фотографії, які Вас цікавлять, або подивитись відеодокументи. До речі, в архіві зберігаються лише документальні фільми та хроніки тих чи інших подій.
Нас люб’язно зустріли працівники архіву, які прочитали цікаву лекцію про свою установу. Розповіли, що в архіві найдавнішими є фотографії з коронації Миколи ІІ та  пробний політ Уточкіна на літаку в Харкові, що раніше фото робились на склі, а оскільки скло не надто міцний матеріал, то такі знімки, на жаль, не збереглися. Звук раніше записувався на воскові котушки, однак пристрої, на яких можна було б їх прослуховувати у кінофотофоноархіві відсутні. У цій установі зберігаються справжні раритети: як наприклад, довоєнні платівки німецьких звукозаписуючих фірм. В архіві Ви можете знайти знімки, на яких видно, як виглядала Ваша вулиця або будинок багато років тому, Ви можете знайти фотографії близьких вам людей або далеких родичів. Вам також знайдуть пісню, яка, можливо, якось вплинула на Ваше життя тощо. Щоправда, ці послуги не безкоштовні. Нам дали послухати голоси вищезазначених людей, а також показали 2 фільми про Другу світову війну: перший фільм про звільнення Європи від німецьких окупантів, другий, присвячений фотографії солдата, яка була опублікована в книзі спогадів маршала Жукова. На знімку цього солдата різні люди бачили свого родича, тому документалістам довелося добре попрацювати, перш ніж вони встановили ім’я тієї людини. А в кінці лекції нам зробили подарунок: презентували диск, підготований до 200–ліття від дня народження Тараса Шевченка із кращим виконанням творів  поета.
Загалом, зустріч виявилась дуже цікавою й інформативною. Нас активно запрошували відвідувати сайт архіву, на якому можна знайти багато інформації, а також різні відео-, фото- та фономатеріали, дібрані до визначних дат з нашої історії.

Марина Потеляхіна




Комментариев нет:

Отправить комментарий