6 мар. 2015 г.

Экскурсия в музей Леси Украинки

 8.02.2014 года члены группы "Творческие инициативы" посетили Музей Леси Украинки.


0


Сім'я Косачів (справжнє ім'я Лесі Українки - Лариса Косач) жила в № 97 по вулиці Маріїнсько-Благовіщенській (нині - вулиця Саксаганського). Поруч, у № 95-б жив і творив Микола Лисенко (1842-1912). На тій самій вулиці в № 93 жив з родиною видатний український драматург, театральний діяч Михайло Старицький (1840-1904). Актор і режисер, один з корифеїв українського театру Панас Саксаганський (1859-1940) проживав по вул. Жилянській, 96. 
В усіх музеях зібрані особисті речі цих видатних діячів. Побувавши тут, можна на власні очі, а не за підручниками і часто нудними монографіями, побачити, як жили українські генії тієї пори - начебто звичайні сім'ї українських інтелігентів. Але внесок кожного з них у мистецтво нашої країни - фундаментальний. 
Музей Лесі Українки займає два поверхи. На першому розташована меморіальна квартира сім'ї Лесі Українки, інтер'єр якої був відтворений за спогадами молодшої сестри письменниці Ізідори. Квартира складається з 5 кімнат: кімнати Лесі Українки; кімнати матері Лесі Українки - письменниці і культурної діячки Олени Пчілки, їдальні, вітальні, кімнати брата Лесі Українки - Миколи Косача. В інтер'єрі представлені особисті речі письменниці, її вишивки, сувеніри, привезені з подорожей, в одній з кімнат – картина, написана самою Лесею. 
На другому поверсі знаходиться літературна експозиція, яка висвітлює життєвий і творчий шлях Лесі Українки. Тут прижиттєві портрети поетеси, її рукописи, рідкісні . http://primetour.ua/uk/excursions/museum/Muzey-vyidayuschihsya-deyateley-ukrainskoy-kulturyi---Lesi-Ukrainki--Mihaila-Staritskogo--Nikolaya--Lyisenka--Panasa-Saksaganskogo-.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий