13 мар. 2019 г.

„Явлення”: Виставка духовних скарбів Братського монастиря

23.02.2019 р. НКДГ „Творчі ініціативи” завітали до Національного художнього музею України на виставку скарбів Київського Братського монастиря.
Братський монастир був заснований в 1615 р., а його соборна Богоявленська церква закладена в 1621 р. на кошт видатного українського гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного. Цей духовний осередок став колискою української культури, заклавши передумови її подальшого розвитку. В середині XVII ст.. Братство стало українським освітнім, релігійним та культурним центром, твердинею боротьби українського народу за православну віру. Духовне життя монастиря і собору припинилося з приходом радянської влади. В двадцяті роки XX ст.. монастир було закрито, а в 1935 р. Богоявленський храм знесено. Вчені вважали, що всі цінності були втрачені назавжди, але на межі століть деякі з  монастирських ікон були ідентифіковані в колекціях Художнього музею і Києво-Печерського заповідника. Почалась кропітка робота з їх відновлення, підсумком якої і стала ця експозиція.
Експонати виставки розміщені в трьох залах музею, в мандрівку якими ми рушили разом з доброзичливими і уважними екскурсоводами. Головними перлинами виставки стали п’ять ікон в стилі бароко, що в різні часи належали Київському Братському монастирю. Серед них чудотворна Богоматір Братська з якою пов’язано багато переказів та легенд. Також в експозиції представлені: чотири срібні ризи, що є прикладами майстерності  київської школи ювелірного мистецтва,  рака для мощів та надпрестольні хрести.
Приємною несподіванкою для незрячих учасників екскурсії стали тактильні макети, що їх виготовили до нашого візиту спеціалісти музею. Елементи ікон і їх риз, надпрестольні хрести і оклад Біблії допомогли людям без зору відчути, зрозуміти і уявити особливості зображень на іконах.
Цікавими були розповіді про долі людей, пов’язаних з цією колекцією. Петро Сагайдачний, Петро Могила, Іван Мазепа Ці постаті залишили яскравий слід в  історії Київського Братського монастиря.
Після закінчення екскурсії нашій увазі було запропоновано відеофільм. В ньому цікаво і доступно розповідалося про роботу музейних експертів, спеціальні реставраційні методики та нові технології у вивчені і відновлені предметів старовинного мистецтва.
Висловлюємо подяку Національному художньому музею за добре організовану екскурсію. Сподіваємося на наступні зустрічі у його затишних залах!

Володимир та Тетяна Радченко

Комментариев нет:

Отправить комментарий