8 дек. 2018 г.

Замок на горі( у гості до ляльок)


          Ранок зимової морозної п’ятниці (7.12.2018 р.), коли свята ще не почалися, але місто вже живе передчуттям приходу Миколая, Нового Року, Різдва. Отже, ми члени НКДГ "Творчі ініціативи", вирішили теж згадати дитинство і помандрувати в замок на горі, де живуть особливі актори -ляльки.
         Трохи зачекали в касі, бо ж багатьом захочеться подивитися вистави в канікули, і от ми вже в холі театру, оздобленому художниками відомого видавництва “А-БА-БА-ГАЛАМАГА”.
Нас зустрічають сценки з побуту Київської Русі, зокрема — скоморох-ляльковод, бо ж це мистецтво сягає сивої давнини і тісно пов’язане з ярмарками і, ... церковними святами. Так, виявляється, слово “маріонетка” пов’язано із образом Діви Марії, скульптуру якої носили під час великодніх процесій. Представниками ж східної культури в музеї є тростинні ляльки, або явайки і фігури тіньового театру. В тому, що водити маріонеток і явайок непросто, кожен з нас міг переконатися особисто — фігури важкі і потрібна неабияка фізична витримка та координація, аби ляльковод змусив підопічного рухатися і говорити. Для кожного спектаклю згідно з задумом режисера та художника створюється своя “трупа” з притаманними тільки цьому спектаклю рисами обличчя і побудовою тіла. Наприклад, для “Кайдашевої сім’ї” створювалися особи з особливо рухливими руками, для “Декамерона” -ляльки, що говорять.
          В особливій майстерні створюється ексклюзивний одяг (у ляльок є свій модельєр). Доречі, нас переконували (і переконали), що ляльковий театр здатний задовольнити смаки всіх глядачів віком від півроку до старості.
          Ми почули і про директора театру — Юрія Сікало — того, хто прийшов в далекому 1965 році ставити дипломний спектакль і залишився на довгі 50 років, створюючи нові спектаклі і відшукуючи нові форми. Вже по його смерті театр заснував свій фестиваль “Puppet Up”, що одразу завоював прихильників у десятках країн
          Наостанок, після оглядин величезного казкового акваріуму — ще однієї родзинки театру, нас запросили на фестиваль у вересні майбутнього року. Але чекати на це довго, тож на найближчі вистави принаймні половина з учасників екскурсії вирішила придбати квитки негайно.
Євгенія Вишнякова


Комментариев нет:

Отправить комментарий